L'Encontrada

Llibres de proximitat

La regidora de cultura de l'Ajuntament d'Agramunt i la Biblioteca Municipal Guillem Viladot han organitzat el cicle l'Encontrada. 

Es tracta d'un cicle de presentacions de llibres de proximitat escrits per persones del nostre territori. 

La primera presentació es farà el 17 de maig i anirà a càrrec de l'escriptor  Jaume Moya que presentarà el seu llibre De carlinades per la segarra històrica. Descobrint els escenaris de mig segle de violència.

De carlinades per la Segarra històrica. Descobrint els escenaris de mig segle de violència

La Segarra històrica desborda els actuals límits comarcals. L’atiplà segarrenc, costura de Catalunya i cruïlla de camins, esdevé al segle XIX marc de transició de l’antic règim i la tradició al liberalisme i el constitucionalisme, i en pateix conseqüències sagnants. Llargs anys traumàtics que obren ferides en el paisatge i el patrimoni que encara no han cicatritzat.

Jaume Moya ha sabut exposar-hi amb ritme àgil i una prosa no gens grisa, i ni tan sols estrictament historiogràfica, sinó a cavall de la narració i el reportatge històric, uns fets que, vistos amb la dis­tància del temps, prenen una força corprenedora i insòlita: una barreja explosiva de fe i fanatisme, d’ideologia i instint sanguinari, de rebuig contrareformista i utopia impossible, de terra i nissaga, de bosc i camí, de creu i forca, que ens recorda sovint el pitjor de nosaltres mateixos, encara que l’afany de sang vingués embol­callat de proclames divines i crits d’honor, de preceptes constitucionals o resistències en nom d’una tradició gairebé tel·lúrica. Del pròleg d'Albert Turull i Rubinat

Fets com els setges de Castellfollit de Riubregós o Torà; les batalles de Gra o Peracamps; els incendis de Calaf o Arbeca; els assalts de Cervera o Guissona; segrestos, saqueigs, assassinats... i personatges com en Ramonillo, na Josefina de Comerford, el mossèn Benet, el coronel Niubò, el Guerxo de Ratera i moltes altres figures que transiten entre història i llegenda són fruit d’un temps de monstres on el vell es resisteix a morir i el nou triga a aparèixer. Aquest llibre els rescata de l’oblit i convida el lector a recórrer les carlinades per un centenar d’escenaris on la història va canviar de rumb a còpia de trabucs, escapularis i canonades, amanida amb sang i perfumada amb pólvora. Espais encara muts, però delerosos d’explicar-se a qui vulgui parar l’orella.

Biblioteca Municipal Guillem Viladot
  • Quan 17/05/2022 de 19:00 a 20:30
  • On Biblioteca Municipal Guillem Viladot
  • Afegeix un esdeveniment al calendari iCal