L'Encontrada

Llibres de proximitat

La regidora de cultura de l'Ajuntament d'Agramunt i la Biblioteca Municipal Guillem Viladot han organitzat el cicle l'Encontrada. 

Es tracta d'un cicle de presentacions de llibres de proximitat escrits per persones del nostre territori. 

El 2 de juny, Joan Maria Minguet presentarà el seu llibre El paisatge d'uns crims: l'acte sublim de Josep Marimon.

El paisatge d'uns crims: l'acte sublim de Josep Marimon

La primavera de 1928 va ser plujosa als altiplans dels Comalats, els sembrats eren molt alts i els boscos esponerosos. La tarda del dissabte 19 de maig, a la Pobla de Ferran, un poble d'un sol carrer, va esclatar la tragèdia: un pagès, Josep Marimon, va matar vuit infants i una dona, i va deixar-ne ferides tres més. L'assassí va fugir i no el van caçar fins una setmana més tard, mentre dormia en un camp de civada. Aquell paisatge agrest va perdre la seva condició natural, els periodistes s'hi van acostar, àvids de sang. La societat necessitava respostes: Marimon havia de ser boig, no hi podia haver cap altra explicació. Salvador Dalí, però, des de la impostura, en va trobar una d'original: per a ell, l'assassí havia comès un «acte sublim» al matar nenes i nens i deixar aquelles mares bramant en aquell únic carrer envoltat de boscos, marjades i camps.

El crític d’art Joan M. Minguet publica aquest llibre on s’aproxima als fets amb la voluntat de fer-ne una novel·la, però procurant d’evitar totes les trampes d’una excessiva fabulació. Minguet, que té una casa a Belltall, molt a prop del lloc del crim, ha fet una àmplia recerca i anàlisi de la documentació que ens ha pervingut i sobretot ha parlat amb veïns de la zona que, tot i no haver-ne estat testimonis directes, han rebut informació de primera mà d’aquells que ho van viure i encara en tenien record.

Biblioteca Municipal Guillem Viladot
  • Quan 02/06/2022 de 19:00 a 20:30
  • On Biblioteca Municipal Guillem Viladot
  • Afegeix un esdeveniment al calendari iCal