Acte col·locació primera pedra de l'antiga caserna

DIMECRES 19 JULIOL 2023

Aquest matí s'ha fet l’acte simbòlic de col·locació de la primera pedra de les obres de l’antiga caserna de la Guàrdia Civil, que està duent a terme un equip d’estudiants de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura del Vallès (ETSAV) de la UPC. Aquest projecte, batejat amb el nom de Vibra, permetrà transformar aquest edifici, en desús des de fa anys, en habitatges tutelats per l’Associació Alba, altres d’emergència social, i, a la planta baixa, ubicar les dependències de la Policia Local i de serveis socials.

Vibra és un projecte d’aprenentatge servei impulsat per una trentena d’estudiants de l’ETSAV, coordinats pel professor Martí Obiols, en el marca de l’assignatura d’Acció Local.

El projecte té l'objectiu de donar un nou ús a una antiga caserna de la Guàrdia Civil, a Agramunt. La rehabilitació consisteix a dissenyar i construir habitatges tutelats, destinats a un col·lectiu de persones vinculades a l'Associació Alba, una entitat que ofereix atenció a persones amb discapacitat, així com a altres habitants amb risc d'exclusió. La planta baixa del nou edifici inclourà també les dependències de la policia local i espais per a serveis socials. A més, la iniciativa també inclou la millora de l'entorn urbà, donant qualitat als espais que envolten l'edifici. La caserna va tancar fa vint anys i en fa deu que és de propietat municipal.

L'equip d'estudiants havia de participar en la competició internacional Solar Decathlon, que finalment es va anul·lar per les restriccions de la pandèmia. La iniciativa es va reconduir amb l’ambició i l’empenta de l’equip d’estudiants de l’ETSAV, que va decidir buscar altres projectes, més socials, i es van decantar per la rehabilitació de l’antiga caserna d'Agramunt.

El projecte va començar el juliol del 2021, i des de Setmana Santa, l'equip està treballant en les tasques d'enderrocs i neteja de l'edifici. També s'ha realitzat un procés participatiu perquè el veïnat faci les seves aportacions.

A l’acte, hi han assistit Daniel Crespo, rector de la UPC; Sílvia Fernàndez i Tarragona, alcaldessa d’Agramunt; José Luís Marin, president del consell comarca de l’Urgell; Pere Fuertes, director de l’ETSAV; Martí Obiols, professor de la mateixa escola i tutor del projecte, juntament amb el grup d’estudiants, així com representants del Consell Comarcal de l’Urgell, de l’Associació Alba i diferents patrocinadors.

L’Ajuntament d’Agramunt ha destinat una partida pressupostària a les obres. Precisament, l’alcaldessa ha manifestat la seva satisfacció per la consecució d’aquest projecte, després d’anys de lluitar per recuperar la caserna i transformar-la en habitatge social. En aquest sentit, ha volgut agrair la implicació de les administracions, de la UPC i l’entusiasme dels estudiants, que ha aconseguit contagiar, fins i tot, els veïns i veïnes d’Agramunt.

Finalment, ha avançat que treballaran per aconseguir donar continuïtat al projecte, un cop els estudiants de l’ETSAV finalitzin aquesta fase d’obres.