Agramunt dóna el tret de sortida a l’Any Viladot

Riella reivindica el potencial cultural que hi ha a les terres de Ponent

DISSABTE 29 GENER 2022

Aquest matí s’ha fet l’acte oficial d’obertura de l’any del centenari del naixement de Guillem Viladot a Agramunt, localitat natal del poeta. A més, de l’acte institucional que ha comptat amb la presència de la consellera de Cultura Natàlia Garriga i el president de la Diputació de Lleida Joan Talarn, també s’ha fet la presentació del llibre Cantates, fugues i colls de la baralla i la inauguració de l’exposició Ruth. Cossos als llimbs.

Per Agramunt, la celebració d’aquest centenari és una oportunitat única per reivindicar l’obra de Viladot i fer públic una vegada més aquest reconeixement d’una de les figures polifacètiques més importants d’aquest segle. “Tenim l’obligació de difondre l’obra i el lligam i l’estima de Guillem Viladot vers el seu territori, vers Agramunt, vers Riella i el deure com a institució de seguir la seva reivindicació des de la perifèria” ha destacat l’alcaldessa d’Agramunt Sílvia Fernàndez.

Des de la Fundació Guillem Viladot – Lo Pardal i l’Ajuntament d’Agramunt s’han generat complicitats amb un gran nombre d’entitats, institucions, museus i persones que han convertit l’Any Viladot en un esdeveniment coral que traspassa  fronteres geogràfiques i estilístiques tot posant Guillem Viladot i la seva multiplicitat de facetes en el centre del panorama cultural d’enguany. Com ha explicat Amanda Cardona, regidora de Cultura “el tret més important d’aquest centenari, és la implicació d’una àmplia representació dels sectors del món cultural, però també de la implicació de la població, empreses i d’entitats d’Agramunt”.

El centenari del naixement de Guillem Viladot és una oportunitat única per reivindicar l’obra d’un creador prolífic i polifacètic. Com ha explicat, Jordi Viladot, president de la Fundació Guillem Viladot- Lo Pardal “tenim la responsabilitat i el repte com a fundació de vetllar perquè l’obra del Guillem transcendeixi i tothom en pugui gaudir per molts anys”.

El Departament de Cultura s’ha sumat a la celebració del centenari del naixement del poeta agramuntí Guillem Viladot amb un seguit d’actuacions, fruit d’un acord de col·laboració entre el Departament, a través de la Institució de les Lletres Catalanes, i la Fundació Viladot:

“Estic segura que Guillem Viladot estaria orgullós de la reivindicació de la seva figura, que des del Departament hem compartit des de l’inici amb un treball intern que per fi avui podem presentar oficialment", ha explicat la consellera de Cultura Nàtalia Garriga. Sobre l'escriptor, Garriga ha destacat la seva voluntat d'experimentació, la consciència de l'espai i del temps que li va tocar viure, i el fort lligam amb el territori. "És un orgull constatar l’amor i el respecte que la ciutadania d’arreu de Catalunya sent per les persones que han promogut la cultura a casa nostra, i que ens han fet ser qui som", ha destacat la consellera; "Em sento identificada amb aquestes ganes de fer possible tot el que ens proposem, que demostreu des d’Agramunt i en general, des de les terres de Ponent."

Per la seva part el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha destacat Viladot “com una peça clau del trencaclosques literari de la cultura nacional catalana, com el pioner de la poesia concreta”.

Presentació del llibre Cantates, fugues i colls de la baralla

La Biblioteca Municipal Guillem Viladot ha estat l’escenari escollit per presentar el llibre inèdit de Viladot Cantates, fugues i colls de la baralla. Es tracta d’una obra de poesia experimental inèdita, editada per Pagès Editors que recull catorze peces de poesia experimental fetes amb guies telefòniques de la província de Lleida que, com a conjunt, no s’han editat mai, però sí que han aparegut per separat en altres reculls de poesia de l’autor.

Eulàlia Pagès, de Pagès Editors ha destacat que des de l’editorial “apostem per l’obra catalana escrita o pensada en terres lleidatanes, i aquest llibre de Viladot no hi podia faltar”. Pagès Editors també ha agraït poder treballar conjuntament  amb la fundació i l’ajuntament  en la celebració d’aquest centenari.

L’obra vas ser rescatada de l’oblit gràcies a la tasca que l’arxivera i historiadora Teresa Ibars ha estat duent a terme des de fa més de dos anys a l’arxiu de Guillem Viladot. Precisament, va ser ella qui va localitzar la maqueta original, de l’any 1972, en un arxivador de Lo Pardal.

 

Exposició Ruth. Cossos als llimbs

Per cloure els actes d’obertura del centenari, també s’ha presentat a la casa de poesia visual Lo Pardal l’exposició Ruth.Cossos als llimbs. Es tracta d’una col·laboració de la Fundació Guillem Viladot amb el Museu d’Art Jaume Morera i el Centre d’Art la Panera de Lleida.

Es tracta d’un projecte expositiu que parteix de la novel·la Ruth de Guillem Viladot. Una novel·la escrita l’any 1999 i editada pòstumament l’any 2000 que aborda amb gran lucidesa la transsexualitat. El cos, la diferència, l’alteritat i les qüestions de gènere han estat un dels interessos principals de molts artistes i en aquesta exposició es posen en diàleg el contingut de la novel·la i les obres d’artistes de la Col·lecció del Museu d’Art Jaume Morera i del propi Viladot.

Pau Minguet, director de Lo Pardal i comissari de l’Any Viladot, ha explicat com va endinsar-se en Viladot quan va arribar a Agramunt i com amb molt de treball s’ha aconseguit mantenir viu el llegat

d'aquest prolífic creador, l'obra del qual segueix plenament vigent com podrem comprovar al llarg d'aquest 2022.

Galeria d'imatges