AGRAMUNT INAUGURA UNA EXPOSICIÓ SOBRE LA GUERRA CIVIL COINCIDINT AMB EL 83È ANIVERSARI DELS BOMBARDEJOS

Toc de la sirena i portes obertes al refugi de l’Església, el dilluns de Pasqua

Cartell dels actes per commemorar el 83è aniversari del bombardeig a Agramunt.
Cartell dels actes per commemorar el 83è aniversari del bombardeig a Agramunt.

DISSABTE 27 MARÇ 2021

Coincidint amb el 83è aniversari del primer bombardeig sobre Agramunt durant la Guerra Civil, aquest dijous s’inaugurarà l’exposició ‘La frustració de l’esperança. La Guerra Civil a Agramunt’.

Aquesta exposició està basada en el llibre que du el mateix nom, editat al 2014 per la revista local Sió. Es tracta d’un recull d’imatges que van des de la Repúlica fins als primers anys de postguerra. Entre altres fotografies, ressalten la de la col·locació de sacs de sorra davant de la portalada romànica de l’església de Santa Maria per protegir-la dels bombardejos o la feta per l’aviació italina durant un dels bombardejos que va partir la localitat.

Aquesta exposició va ser inaugurada al desembre de 2019, a la Sala Montsuar de l’Institut d’Estudis Ilerdencs (Lleida) i la previsió és que es pogués veure a Agramunt l’abril de 2020, coincidint amb l’aniversari dels primers bombardejos sobre la població (5 d’abril de 1938). No obstant, la pandèmia ha obligat a posposar-ho un any. La inauguració coincideix amb el 83è aniversari d’aquest primer bombardeig, en el que van morir unes catorze persones.

L’exposició consta de 14 panells muntats sobre una estructura de ferro que en permet la seva col·locació a l’exterior. Precisament, es col·locaran davant de l’església, on hi ha el refugi de la Guerra Civil.

A banda d’aquesta exposició, el dilluns, 5 d’abril, a les 9.30 hores, sonarà la sirena col·locada al campanar de l’església que servia per avisar la població dels bombardejos, com a acte de record per a totes les víctimes que hi va haver en la dotzena d’atacs aeris que va patir Agramunt durant la Guerra Civil.

També el mateix dia, entre les 11 del matí i les 2 del migdia s’obriran les portes del refugi antiaeri ubicat sota l’església de Santa Maria.