Agramunt tindrà nous caparrons

TradiSió presenta dos nous caparrons i Lo Ball de les Faixes d’Agramunt

DIMECRES 30 AGOST 2023

L’Associació TradiSió presentarà, aquesta Festa Major, dues noves iniciatives vinculades a la cultura popular. Per una part, es presentaran els dos nous caparrons que ha fet l’entitat, que estan dedicats a Miquel Rovira Jovell, el mecànic del 600, i Joan Bertran Pujol, més conegut com ‘el Petera’. Amb aquests dos nou caparrons, TradiSió eleva fins al 6 els caparrons que ha construir dins del projecte que en preveu un total de 8. La continuació d'aquest projecte ha sigut possible gràcies a les donacions que s'han fet dels guanys de les vendes dels contes dedicats a aquests personatges, i que de moment en són tres: el conte del senyor Victorino, el somni d'un Caparró; fet per Marc Puebla i Miralles; el conte de ‘l'Angelina Comadrona’, fet per Ricard Bertran i Puigpinós; i el conte de ‘Lo Jaume Anyego i la llibreria màgica’, a càrrec de Roger Brils i Creus.


La presentació dels dos nous caparrons tindrà lloc el divendres de Festa Major a la tarda.
Per altra part, TradiSió organitza, el diumenge, el seguici popular que té lloc a la tarda i en el que, aquest any, s’ha convidat a la colla de Sant Jordi d'Eivissa, que mostrarà als agramuntins i agramuntines el seu Ball Pagès, la dansa ancestral d'Eivissa i Formentera. Es tracta d’una dansa mil·lenària amb un vestuari excepcional.


La demostració es farà durant el seguici popular, moment en el que també es presentarà la nova comparsa de Lo Ball de les Faixes d’Agramunt, una dansa que l’entitat ha recuperat i que es tracta del ball de faixes més antic de Catalunya, amb referències al 1631 amb referències al llibre Beata Maria Acrimontis de Joan Pons Farré.


El nou ball s'ha estructurat tenint en compte les tipologies d'aquest ball a Catalunya, agafant el model urgellenc de referència, molt conegut pel recull del folklorista Valeri Serra i Boldú a través de mossèn Sanç Capdevila de Maldà, a principis de segle XX.


Aquesta presentació serà el diumenge dia 3 de setembre entre les 19 i 20 hores a la plaça de l'església. El treball sobre el ball de faixes i proposta de reintroducció, ha anat a càrrec de l'Associació TradiSió, l'adaptació coreogràfica sobre aquest treball, ha anat a càrrec de la colla Estol-Espígol del Grup Sardanista Estol, i l'adaptació musical a càrrec dels Taverners Grallers de Ponent.