AGRAMUNT RECULL, LA PRIMERA SETMANA DEL PORTA A PORTA, LA MEITAT DE L’ORGÀNICA QUE RECOLLIA EN UN MES

Augmenta notablement la fracció orgànica i baixa la resta

Un operari fent la recollida porta a porta.
Un operari fent la recollida porta a porta.

DIMECRES 17 MARÇ 2021

L’Ajuntament d’Agramunt fa un balanç positiu de la primera setmana d’implantació del sistema de recollida porta a porta, en què s’han millorat notablement els índex de recollida de l’orgànica i del rebuig.

En el cas de la fracció orgànica, durant la primera setmana, s’ha recollit la meitat de tones de matèria orgànica que abans es recollida en tot un mes. En tres dies, s’han recollit unes 10,5 tones, mentre que amb el sistema anterior, en tot un mes se’n recollien 24. Aquestes xifres impliquen que, en només una setmana, s’ha recollit el 45% del que abans es recollida en tot un mes.  

Des del consistori es valora el fet que més de la meitat dels usuaris utilitzin la bossa compostable per aquest residu, un fet que ajuda a què la manipulació posterior d’aquest residu per fer-ne compost sigui més econòmica. No obstant, el que sí que s’ha detectat és que hi ha veïns que deixen al carrer el cubell petit, el que té forats, un fet que es demana que es modifiqui en tant que s’ha de baixar al carrer el cubell més gran, que és el que va xipat.

Pel que fa a la resta, s’ha passat d’una mitjana setmanal, al febrer, de 26 tones a 3 tones, la setmana passada, a falta de comptabilitzar quantitats que s’han derivat a deixalleria, la qual cosa suposa una reducció d’entre el 75% i 88%.

En aquest cas, la quantitat de residu baixa notablement, acomplint-se dos objectius: millorar el triatge en general i reduir la fracció resta, que va a parar a l’abocador comarcal.

Aquests números, tot i ser de només una setmana, mostren la capacitat que té la suma d’accions individuals per afrontar un repte que ens afecta a tots, i ,evidentment, posen en valor l’actitud i la implicació de la gran majoria de la ciutadania, d’empreses i comerços en reduir l’impacte mediambiental de la nostra activitat.