22° / 10° Clar

Agramunt recupera un altre refugi antiaeri a la zona dels Salats

L’aposta de l’Ajuntament d’Agramunt per recuperar la memòria històrica es manté ferma i l’objectiu és continuar-hi treballant
Entrada del refugi recuperat.
Entrada del refugi recuperat.

DIMECRES 19 GENER 2022

L’Ajuntament d’Agramunt fa anys que està apostant per la recuperació de la memòria històrica per deixar constància del què va passar al terme d’Agramunt durant la Guerra Civil. Per aquest motiu s’han recuperat espais com el refugi antiaeri situat a l’Església Santa Maria d’Agramunt, el Pou de Gel, el punt d’observació de la DECA (Defensa Especial Contra Aeronaves), un búnquer de transmissions o el refugi del camp d’aviació dels Salats.

Precisament és en aquest darrer punt on es va localitzar possibles restes de dos refugis més que estarien vinculats al camp d’aviació republicà situat en aquesta zona.

Coneixedors d’aquesta troballa, l’Ajuntament d’Agramunt va fer la petició formal per poder realitzar una nova intervenció arqueològica a la zona dels Salats. El refugi dels Salats es va recuperar l’any 2013 i en aquell moment es desconeixia la situació dels altres dos refugis que s’han descobert ara i que es creia que estarien destruïts.

Amanda Cardona, regidora de cultura a l’Ajuntament d’Agramunt, ha explicat que “l’objectiu del consistori és poder anar recuperant tots aquells espais relacionats amb la Guerra Civil, que formen part de la nostra història. Tot això, permetrà poder explicar el que va passar a través dels vestigis que ens han arribat, a més de convertir-ho en un espai a l’abast de tothom”.

Un equip d’arqueòlegs d’Iltirta Arqueologia ha estat l’encarregat de dur a terme els treballs de recuperació, concretament s’ha recuperat el que està situat a la banda més oriental del jaciment.

Es tracta d’un refugi soterrat, d’uns 9m2 de superfície, amb entrades amb colze per evitar l’entrada de l’ona expansiva en cas de ser objectiu de bombardejos. Una estructura similar al refugi ja recuperat l’any 2013.  Els dos búnquers estan bastits de la mateixa manera: una galeria de formigó en direcció est-oest amb dues boques d’entrada a cada extrem. L’accés es feia per unes escales que donaven pas a una entrada en colze a l’interior de la galeria. Els dos accessos donen pas a una galeria d’uns 7,8 metres de llargada, 80 cm d’amplada i una alçada d’1,90 m, formada per dos murs que basteixen una volta de formigó.

L’Ajuntament té previst que aquest també sigui un espai visitable.

Galeria d'imatges

Document Actions