Arranjament de la plaça Germandat i de les antigues escoles de Mafet

Projecte de recuperació de l'antic forn de pa situat a la planta baixa de les escoles

Antigues escoles de Mafet
Antigues escoles de Mafet

DIJOUS 06 FEBRER 2020

L'Ajuntament d'Agramunt ha habilitat una partida de 52.000€ en el pressupost per aquest any 2020 per tal d'arranjar l'actual plaça Germandat de Mafet i el carrer que la comunica amb la plaça de l'Església. L'actuació ha estat consensuada amb la Junta administrativa de Mafet i està previst que s'executi durant aquest exercici. Segons l'alcalde d'Agramunt, Bernat Solé, "es tracta d'una actuació necessària i sol·licitada per la junta administrativa".

Al mateix temps, l'Ajuntament té previst presentar a la nova convocatòria Leader un projecte de recuperació de l'antic forn de pa situat a la planta baixa de les antigues escoles així com una actuació per garantir l'estructura de l'edifici. El projecte té un pressupost de 69.861€. 

Unes escoles amb més de 150 anys d'història

L’edifici de les antigues escoles actualment es troba en desús ja que presenta diverses patologies estructurals importants. L’edifici original data de 1861, tal i com es pot veure a la llinda que hi ha sobre l’entrada del forn. A principis del segle XX es va construir l’escola a sobre del forn de pa del poble, situat en una planta semisoterrada que només tenia accés a l’actual Plaça de la Germandat. Cap als anys 20 es va afegir una planta més a l’edifici per situar-hi l’habitatge on vivia el mestre. L’escola es va tancar l’any 1937, amb motiu de la guerra civil, i es va reobrir el 1939. L’equipament va estar en funcionament fins a finals dels anys 60 i quan va tancar els nens i nenes del poble es van escolaritzar a Agramunt. Des d’aquell moment l’edifici es va destinar a usos socials i a consultori mèdic per als habitants del mateix poble però poc a poc es va anar deteriorant i quan, a finals dels anys 90, es va construir un nou edifici per al consultori amb una sala polivalent, les antigues escoles es van inutilitzar. L'any 2010 l'edifici fou declarat Bé d'Interés Local.

El forn objecte de l'actuació es troba al peu d'aquesta elevació. De fet, l'accés a les antigues escoles es fa des de la plaça de l'església mentre que el forn es va construir aprofitant el desnivell en l'actual plaça de la Germandat en una mena de semisoterrani. Es coneix poca cosa de l'antic forn de Mafet, la data inscrita en la llinda de la porta al forn és de 1861. L'edifici està bastit en pedra sorrenca i cobert per una volta de pedra mentre que el sistema de coberta era simplement un reble de terra similar als que es pot trobar en altres construccions tradicionals com ara les cabanes de volta.