El cementiri d’Agramunt ja compta amb un espai de record per les pèrdues gestacionals, perinatals i neonatals

L’Espai Batec pretén ser un espai de memòria i recolliment per les famílies

Espai Batec ubicat al cementiri municipal d’Agramunt.
Espai Batec ubicat al cementiri municipal d’Agramunt.

DIVENDRES 29 OCTUBRE 2021

L’Ajuntament d’Agramunt ha habilitat un nou espai de memòria pel dol gestacional, perinatal i neonatal al cementiri municipal. La finalitat d’aquesta zona és facilitar el dol a totes les famílies que han patit una pèrdua, i, que a més sigui un espai per donar-los-hi visibilitat, i millorar així la comprensió de la societat.

L’Espai Batec, ubicat a la part nova del cementiri, és un espai recollit, pensat per crear un ambient que faciliti la memòria i l’estima que juga amb la combinació de la pedra i els elements naturals. Concretament, s’ha volgut simbolitzar aquests embrions que neixen, creixen i després es moren, amb unes olives, una olivera petita i finalment un olivera morta. També forma part d’aquest conjunt una gran pedra amb una placa on s’hi pot llegir: “Espai Batec. La vila d’Agramunt en suport i acompanyament a les famílies que han patit una pèrdua gestacional, perinatal o neonatal. Agramunt, octubre 2021”.

Durant l’acte de presentació que ha tingut lloc aquesta tarda, l’alcaldessa d’Agramunt Sílvia Fernàndez, ha destacat “la importància de tenir un espai com aquest a Agramunt per tal d'acompanyar a les famílies i persones que han patit aquesta pèrdua i així ajudar-les a gestionar i a elaborar el dol d'aquesta pèrdua, a més de voler ser un espai per donar visibilitat a aquest dol”.

Per la seva part, Montse Robles, de l’Associació Servei de suport al dol de Ponent ha fet la lectura dels acords del manifest “Trencar el silenci”. Un manifest de suport on es proposa que es pot fer per acabar amb aquest silenci que produeix una pèrdua d’aquest tipus dins els àmbits social, sanitari i institucional. L’entitat ha agraït també la implicació de l’ajuntament en la creació d’aquest espai i la necessitat de sumar esforços per ajudar a les persones que passen per aquests processos de dol.

També ha parlat la pediatra Margaret Creus que ha volgut compartit la seva pròpia experiència i ha tramès unes paraules sentides i íntimes del que ella ha viscut i sentit i ho ha fet amb la lectura d’un poema.

L’acte de presentació d’aquest espai ha comptat amb la col·laboració d’un grup format per professors i alumnes de l’escola municipal de música que han interpretat diverses peces musicals. Després dels parlaments, el públic assistent ha pogut penjar a l’olivera missatges en forma de cor.

Galeria d'imatges