El ple de l’Ajuntament d’Agramunt aprova les fases 3A i 3B del projecte ETAP d’Agramunt

El projecte permetrà que tots els habitants del terme d’Agramunt tinguin aigua de boca de qualitat

Moment de la votació on es va aprovar per unanimitat l’aprovació de la Fase 3 del Projecte ETAP d’Agramunt.
Moment de la votació on es va aprovar per unanimitat l’aprovació de la Fase 3 del Projecte ETAP d’Agramunt.

DIVENDRES 01 ABRIL 2022

L’Ajuntament ple va aprovar ahir per unanimitat la fase 3A i la fase 3B del projecte de l’ETAP d’Agramunt. Concretament, aquestes fases permetran que l’aigua de boca de qualitat també arribi als pobles de La Donzell i Montclar.  L’any 2018 en sessió plenària es va aprovar un conveni amb l’empresa concessionària de l’aigua a Agramunt, Cassa Aigües i Depuració SL, que formalitzava que l’empresa podia fer l’execució i finançament de les obres del Projecte ETAP d’Agramunt, Montclar, La Donzell i Mafet.

El projecte amb un pressupost de gairebé un milió i mig d’euros és una de les obres més importants que s’han fet els darrers anys a Agramunt. En aquests moments ja estan finalitzades i en funcionament les dues primeres fases del projecte (Fase 1 i Fase 2) que han permès construir una nova potabilitzadora a Agramunt que abasteix els pobles d’Agramunt, Les Puelles i Mafet, el condicionament de la bassa i de la casseta a Mafet i la construcció d’una petita ETAP a Almenara.

En la sessió plenària d’ahir al vespre es va aprovar poder continuar amb el projecte i executar en els pròxims mesos les obres de la Fase 3. Concretament, la Fase 3A, és la canonada de Mafet a la Donzell, i té un cost de 235.181,45 € dels quals s’ha rebut un finançament de 170.469,890 €.

Per la Fase 3B, que és la canonada de la Donzell a Montclar més el dipòsit d’aigua de Montclar, té un cost de 483.381,69 € dels quals es rebrà un ajut de l’ACA de 283.787 € i la resta es pagarà amb les tarifes dels contribuents. Concretament a partir del mes de juliol, s’augmentarà 1,20 € al mes la taxa de l’aigua. Els dos grups municipals que formen part de l’Ajuntament d’Agramunt van votar a favor a l’aprovació inicial de la fase 3 del projecte i a l’aprovació del conveni entre l’Ajuntament d’Agramunt i l’empresa Cassa per la realització del projecte.

Com va explicar, l’alcaldessa Sílvia Fernàndez, amb l’execució d’aquestes fases, tots els pobles del municipi d’Agramunt tindran aigua potable de qualitat i seran beneficiaris per igual d’un dels serveis bàsics i imprescindibles com és l’aigua potable: “És una obra que ens urgeix executar-la, perquè tots els habitants del terme d’Agramunt tinguin les mateixes condicions i puguem resoldre les incidències que tenim en un d’aquests pobles. La nostra finalitat és garantir l’aigua de qualitat a tots els pobles del municipi i evitar així el despoblament dels pobles més petits”. Fernàndez també va explicar que amb totes aquestes mesures es millorarà la gestió de residus, ja que amb el consum d’aigua de qualitat de l’aixeta, es reduiran els envasos per la compra d’aigua envasada aconseguint ser un municipi més sostenible i reduint aquest sobrecost a les famílies.

A la sessió plenària d’ahir, també es va aprovar amb els vots a favor dels regidors del grup d’Acord d’Esquerra i els vots en contra del grup Junts per Agramunt la modificació de les ordenances fiscals referent a les taxes núm. 19, 20, 21 i 22. La majoria d’aquestes taxes són de prestació de serveis municipals com les instal·lacions esportives, l’escola municipal de música o la llar d’infants. En general, s’ha fet un ajustament d’algunes tarifes que no cobriren les necessitats dels usuaris, sobretot en les esportives, a més de recuperar les opcions d’abans de la pandèmia. D’altra banda, pels serveis de l’escola de música i la llar d’infants, s’ha fet un reajustament del servei a proposta dels diferents equips directius.

El ple també rectificar l’inventari de béns municipal del 2021, on s’ha inclòs tots els béns adquirits amb l’execució d’obres de l’últim any. També es va aprovar la constitució del patrimoni municipal del sòl i habitatge de l’Ajuntament d’Agramunt.

Abans d’acabar el ple, el regidor Xavier Secanell, va donar compte dels bons resultats del funcionament del primer any del sistema de recollida Porta a Porta. Una de les dades més importants, és la millora del triatge de carrer que ha passat d’un 34,5% abans de la implantació del sistema de recollida, a un 87,5% de triatge actual, i la reducció de les tones de resta on s’ha passat d’entrar a l’abocador 1.443 tones de resta, a entrar-n’hi només 195. Una reducció d’un 86% molt rellevant.