Endesa reforma la xarxa elèctrica de mitjana tensió d’Agramunt per millorar el servei i preparar-la pel futur
La Companyia ha invertit més de mig milió d’euros en diferents actuacions de reforma i modernització tecnològica de les instal·lacions existents
DIVENDRES 25 MARÇ 2022
Endesa ha finalitzat recentment un conjunt de treballs a la xarxa de mitjana i baixa tensió del municipi d’Agramunt que tenen l’objectiu de dotar la xarxa de major resiliència, millorar el servei als clients de la població i sobretot, preparar-la per als usos energètics del futur. Així, la Companyia ha invertit 630.000 euros en obres que han implicat la retirada d’instal·lacions antigues, la construcció de noves instal·lacions, l’ampliació i reforma de centres de transformació, l’estesa de noves línies i la creació de noves connexions a la xarxa per fer-la més robusta. Totes aquestes actuacions s’han fet de manera coordinada i amb el suport de l’Ajuntament d’Agramunt, amb la finalitat que Agramunt disposi d’una xarxa elèctrica preparada per als usos que tindrà en un futur no gaire llunyà. En aquests moments, es mantenen les converses per mirar de reforçar i ampliar la connexió a la xarxa elèctrica del polígon industrial.
Una de les actuacions més destacades que s’han realitzat és la retirada del que va ser el primer transformador que va portar la llum a Agramunt ubicat fins ara a l’avinguda Jaume Mestre. La instal·lació s’havia construït als anys 40 i distribuïa l’energia per tota la població d’Agramunt i rodalies. Ara, s’ha substituït per un nou centre de transformació que ocupa molt menys espai físic i té major capacitat. Està format per dos transformadors de 1000 KVA dels quals s’alimenten un total de 1.500 clients. També s’ha retirat l’antic transformador i l’edifici que estava ubicat al carrer de la Costa de la Fassina a l’alçada del número 11. En substitució, s’hi ha instal·lat un nou centre de transformació amb un nou transformador de 1000 KVA que duplica la potència de l’anterior i a més se l’ha dotat d’un sistema de telecomandament, que permet monitoritzar l’equipament 24 hores i maniobrar-lo a distància. Un canvi que portarà, en cas d’una eventual emergència, una recuperació ràpida del servei minimitzant, així, el temps d’interrupció i l’afectació d’aquest. Aquest canvi, a més, ha comportat la retirada de 350 metres de cablejat aeri i quatre pals que es trobaven a la via pública i ha requerit l’estesa de 350 metres de nou cablejat soterrani. De totes maneres, no s’han retirat totes les instal·lacions antigues. En el cas de la instal·lació del carrer dels Horts, aquest s’ha mantingut, però s’hi ha fet una reforma integral amb cabines de nova tecnologia, encapsulades, i un transformador que duplica la capacitat de l’anterior.
La reforma de la xarxa de mitjana tensió ha contemplat, també, la creació de noves interconnexions entre les línies, el que es coneix com un augment del mallat a la xarxa. Aquest transformador del carrer dels Horts, juntament amb el de l’avinguda Jaume Mestre, es troben ara interconnectats gràcies a la creació d’una anella elèctrica. Així, en cas d’indisposició o eventual avaria en alguna de les línies, els usuaris rebrien el subministrament elèctric a través d’una línia alternativa. Aquesta doble alimentació, en aquest cas en concret, beneficia equipaments rellevants del municipi com la residència de gent gran, l’institut, l’ajuntament i tot el casc antic.
Sense deixar de banda les tasques habituals de manteniment i millora de la seva infraestructura, Endesa està realitzant, en els últims anys, una important inversió en la tecnificació de la seva xarxa per dotar-la dels darrers avenços tecnològics i automatitzar les seves infraestructures, un aspecte bàsic de les anomenades xarxes intel·ligents o smartgrids. I és que, per assolir els ambiciosos objectius climàtics de reducció d’emissions a l’atmosfera definits a l’Acord de París, juntament amb una implementació massiva d’energies d’origen renovable en el camp de la generació elèctrica, és fonamental la descarbonització del consum d’energia.