Es troben les restes d'un soldat republicà als peus del Pilar d'Almenara

Durant la intervenció arqueològica també s’ha trobat fins a cinc estructures muràries

Intervenció arqueològica Pilar Almenara
Intervenció arqueològica Pilar Almenara

DIMARTS 26 JULIOL 2022

Un grup de tècnics de l’empresa Iltirta Arqueologia S.L.va dur a terme de l’11 al 22 de juliol una intervenció arqueològica al Pilar d’Almenara en el marc de les obres de millora de l’accés al Pilar que està duent a terme l’Ajuntament d’Agramunt.

La intervenció arqueològica es va centrar en la neteja superficial i delimitació de les estructures al glacis (l’espai entre la torre i el fossat) de la Torre. Aquesta excavació ha tret a la llum fins a cinc estructures muràries pertanyents a una fase posterior a la construcció de la torre. Aquestes estructures formarien part d’alguna mena de casa forta construïda a redós de la torre en algun moment de l’època medieval. La intervenció no ha permès la caracterització d’aquests espais, que hauran d’esperar a una represa de les excavacions.

 

Restes òssies

La setmana de l'11 al 15 de juliol, durant les excavacions, els arqueòlegs van trobar les restes d'un soldat de la Guerra Civil enterrades en una fossa al peu de la torre. El Pilar d'Almenara és una torre de guaita d'uns 15 metres d'alçada i uns 7 metres d'amplada construïda al segle XI després de la conquesta cristiana d'Agramunt. La torre se situa al capdamunt duna de les puntes més altes de la serra d'Almenara i controla tota la plana d'Urgell. Per aquesta raó, durant la Guerra Civil, l'exèrcit republicà va construir un búnquer i unes trinxeres per defensar l'entrada a la població d'Agramunt i l'entrada a la Segarra.

No es tenia constància de la presència de restes enterrades en aquesta àrea i menys a tocar de la torre medieval, per això la seva troballa ha estat una sorpresa pels arqueòlegs que hi ha treballat.

Les restes són d'un home adult. Segons els materials que es van trobar associats a lenterrament, pertanyia a la infanteria republicana i es creu que estava destinat al búnquer proper. De moment, es desconeixen les causes de la seva mort o la seva identitat.

Un cop realitzada la troballa, aquesta es va posar en coneixement de la Direcció General de Memòria Democràtica del Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya que va desplaçar a l'equip d'antropòlegs a fer-se càrrec de les restes, a fi de poder extreure el seu perfil genètic i poder-lo identificar i retornar-lo a la seva família.

 Finalització de les obres

Un cop finalitzada aquesta intervenció arqueològica s’ha continuat amb els treballs de millora de l’accés al Pilar. Està previst que les obres finalitzin al segona quinzena d’agost.

Galeria d'imatges