Finalitza el projecte de modernització i gestió sostenible del Teatre Casal Agramuntí

La renovació de l'equipament escènic i de la climatització ha estat possible gràcies al fons Next Generation

Digitalització de l'equipament tècnic
Digitalització de l'equipament tècnic

DIVENDRES 05 MAIG 2023

L’Ajuntament d’Agramunt ha destinat 193.073,87 euros al projecte de modernització i gestió sostenible del Teatre Casal Agramuntí. Aquesta inversió, finançada a través dels Fons Next Generation del Departament de Cultura, l’Institut Català de l’Energia i aportacions municipals, ha permès renovar els sistemes d’àudio, il·luminació i vídeo, així com la climatització i ventilació de l’espai.

Just quan es compleixen 20 anys de la darrera renovació del teatre, l’Ajuntament, gràcies a la línia de subvencions per a la modernització i la gestió sostenible de les infraestructures d’arts escèniques i musicals dels Fons Next Generation UE, ha pogut fer front a la digitalització de bona part de l’equipament tècnic i a la renovació de la climatització per tal de garantir un funcionament més sostenible de l’espai i adequat a les necessitats escèniques actuals.

La inversió en la infraestructura escènica, a la qual s’ha destinat 97.510,96 euros, ha permès substituir l’equipament existent, pràcticament analògic, per nous sistemes digitals d’àudio, vídeo i il·luminació, que entre altres ha suposat la instal·lació de nous altaveus, taules de so i il·luminació digitals, focus led i un projector digital de 10.000 lúmens, a banda de noves connexions i un sistema de comunicacions intern.

Pel que fa al sistema de refrigeració, aquesta actuació permetrà reduir notablement el consum energètic de l’edifici (fins a un 26%), ja que per obtenir la mateixa quantitat d’energia tèrmica es consumeix menys energia elèctrica. Aquesta actuació ha consistit en la reforma de la instal·lació tèrmica de ventilació i refrigeració de la sala del teatre, que ha permès substituir dos equips vells i obsolets per dos de nous amb un rendiment superior. El subministrament i instal·lació d’aquesta nova climatització ha tingut un cost de 95.562,91 euros, que s’han finançat a través del fons Next Generation i de la línia de l’ICAEN destinada a actuacions de rehabilitació energètica en edificis existents.

Aquesta inversió ha suposat una posada al dia de l’equipament, doncs els canvis tecnològics dels darrers anys havien deixat obsolet bona part de l’equipament escènic, la qual cosa impedia realitzar determinats espectacles o haver de llogar material addicional per poder-los programar. Cal destacar que des de fa cinc anys, el Casal disposa d’una temporada estable d’arts escèniques de caràcter professional, a banda d’acollir nombrosos esdeveniments de les companyies de teatre locals i altres entitats agramuntines.

Així mateix, la confortabilitat del espectadors també millorarà amb el nou sistema de climatització, que se suma a la reforma de la instal·lació tèrmica, executada al 2018 i que va suposar la substitució de les calderes de gasoil per una de biomassa amb instal·lació de terra radiant.

D’aquests 193.073,87 euros, 76.946 euros procedeixen dels fons Next Generetion i 36.297,51 euros de l’ICAEN. La resta d’inversió s’ha assumit amb fons propis.

Galeria d'imatges