Inaugurada la mostra “La frustració de l’esperança. La Guerra Civil a Agramunt”

La exposició es pot veure a l'IEI fins al 9 de febrer

Inauguració de la mostra a l'IEI (Lleida)
Inauguració de la mostra a l'IEI (Lleida)

DISSABTE 14 DESEMBRE 2019

Ahir al vespre es va inaugurar a la sala Montsuar de l’IEI de Lleida la exposició “La frustració de l’esperança. La Guerra Civil a Agramunt”.  L’acte d’inauguració va comptar amb la presència de la vicepresidenta de l’IEI, Estefania Rufach; el director de l’IEI, Joan Josep Ardanuy; l’alcalde d’Agramunt, Bernat Solé i l’historiador agramuntí, Ramon Bernaus. Durant l’acte de presentació de la mostra, el Grup Escènic Agramuntí va realitzar una recreació dels bombardejos que va patir  Agramunt durant la Guerra Civil.

L’exposició fa un repàs cronològic amb imatges dels anys 30: des de la proclamació de la República fins als primers anys de la postguerra, posant especial èmfasi al què va passar a Agramunt durant el conflicte. La base de la mostra és el llibre La frustració de l’esperança. La Guerra Civil a Agramunt, editat per la Revista Sió l’any 2014, en el qual els autors van fer una intensa feina de documentació i recuperació de fotografies de l’època. Un dels seus autors, l’historiador agramuntí Ramon Bernaus, ha estat la persona encarregada de la redacció dels textos i la selecció de fotografies que es mostren en aquesta exposició.

Per complementar la mostra, la Fundació Privada Guillem Viladot i la Fundació Privada Espai Guinovart han cedit obres dels artistes agramuntins Viladot i Guinovart, que eren uns nens durant els bombardeigs d’Agramunt, i que ajuden a contextualitzar encara més l’època en la què s’emmarca l’exposició.  D’altra banda, també s’ha inclòs dins la mostra el documental Les Veus de Riella, elaborat pel Col·lectiu Fem Memòria que recull el testimoni d’una vintena de persones d’Agramunt que van participar o ser testimonis de la Guerra Civil.

La mostra en aquests moments està instal·lada a la Sala Montsuar de l’Institut d’Estudis Ilerdencs de Lleida. Posteriorment, es presentarà a Agramunt, ja que està dissenyada perquè pugui ser exposada en qualsevol espai.

Galeria d'imatges