L’Ajuntament d’Agramunt i CASSA dissenyen un pla integral anomenat Biotop
El pla integral impulsarà la transformació ecològica, digital i justa de l’aigua al municipi
DIVENDRES 11 MARÇ 2022
L’Ajuntament d’Agramunt i la concessionària del servei municipal d’aigües al municipi, CASSA, han dissenyat conjuntament un pla integral per impulsar la transformació ecològica, digital i justa de l’aigua al municipi. L’alcaldessa d’Agramunt Sílvia Fernàndez, ha mantingut diverses reunions amb Xavier Cabanillas, Director General de CASSA, per formalitzar l’inici del projecte disruptiu Biotop.
El projecte Biotop, que s’ha treballat conjuntament amb l’equip de govern i els tècnics municipals durant el darrer trimestre del passat any 2021, vol contribuir a impulsar el creixement i la transformació post-covid i transitar cap a un model de gestió de l’aigua més sostenible, transparent i digital, enfortint alhora la resiliència del municipi davant l’emergència climàtica.
Per tot això, l’Ajuntament i CASSA han treballat conjuntament per definir un seguit d’iniciatives i projectes concrets, estructurats en tres eixos principals: regeneració, sostenibilitat i ciutat verda; tarifa social, talent verd i foment d’ocupació, i eficiència digital. Alguns d’aquests projectes es podran dur a terme a curt termini però d’altres s’executaran un cop el consistori tingui el finançament necessari per fer-ho.
Biotop posarà especial èmfasi en dos projectes claus per al municipi. D’una banda, l’aprofitament del reg de la llera del riu Sió amb aigua regenerada procedent de captacions en desús o d’altres orígens no potables i, de l’altra, la millora de la resiliència davant la potencial inundabilitat del territori amb la creació de solucions basades en la natura.
A més, es treballarà en l’actualització del Pla Director de l’aigua potable d’Agramunt, que contempla la renovació dels elements de la xarxa per garantir la seva sostenibilitat tècnica i impulsar el rendiment i l’eficiència de la mateixa. També s’impulsarà la instal·lació de la nova canonada d’aigua de La Donzell i Montclar, que millorarà la qualitat de l’aigua subministrada en aquesta zona, entre d’altres accions.
També està previst un estudi de la tarifa de l’aigua perquè sigui més social i sostenible, i la posada en marxa de petites accions que millorin la qualitat de vida dels veïns i veïnes, com ara la instal·lació d’una nova font pública. També es potenciarà la proximitat i la transparència del servei d’aigües amb iniciatives de diàleg i escolta activa amb entitats i associacions municipals.
Les primeres actuacions que es posaran en marxa a Agramunt seran les relacionades amb la sensibilització ambiental. En el marc de la commemoració del Dia Mundial de l’Aigua Agramunt estrenarà un nou scape-room educatiu centrat en la sensibilització dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i el canvi climàtic: el Missió Planeta. A partir del setembre, coincidint amb l’inici del nou curs escolar 2022-23, es posarà en marxa l’EDUCASSA per alumnes de 3 a 14 anys, i el Factor Blau, orientat a 3r i 4t d’ESO.
Per la seva part CASSA, dins del projecte Biotop, apostarà per l’eficiència energètica i instal·larà plaques solars als equipaments del servei d’aigües per a l’autogeneració d’energia verda, la revalorització de residus fent servir el 100% de sorres reciclades a les obres de la xarxa d’aigua que s’executin al municipi, o la mobilitat sostenible, amb la renovació de la flota de vehicles de CASSA apostant per vehicles híbrids o elèctrics.