L’AJUNTAMENT MUSEÏTZA L’ANTIC FORN DE PA DE MAFET

Reforma integral de l’edifici, que acollia l’escola en la planta superior

L'edifici de les antigues escoles de Mafet.
L'edifici de les antigues escoles de Mafet.

DIJOUS 22 ABRIL 2021

L’Ajuntament d’Agramunt està executant les obres de reforma de les antigues escoles de Mafet per recuperar i museïtzar l’antic forn de pa ubicat a la planta semisoterrània de l’edifici.

L’edifici, que data de 1861, segons figura a la llinda que hi ha a l’entrada del forn, l’utilitzaven els veïns per coure el seu propi pa elaborat amb la farina de blat procedent dels camps que envolten la població. A principis del segle XX, s’hi va construir a sobre l’escola, i cap als anys 20, s’hi va afegir una planta més per situar-hi l’habitatge del mestre. Posteriorment, als anys 60, es va tancar l’escola i va passar a tenir usos socials i de consultori mèdic, fins que als anys 90, va caure en desús. L’edifici està declarat Be Cultural d’Interès Local.

La intervenció consisteix en la consolidació estructural de l’edifici a través de la substitució dels forjats a les plantes superiors i la creació d’espais diàfans. Mentre que al semisoterrani, es restaurarà la volta de pedra i recuperarà l’antic forn.

La previsió és convertir l’antic forn en un centre d’interpretació dels oficis antics, especialment, els lligats a l’agricultura. En aquest cas, la de secà i el blat, com a matèria primera per elaborar el pa.

A les plantes superiors, es desenrunaran les comparticions interiors i s’estabilitzaran les parets perimetrals amb l’objectiu de garantir la seguretat estructural de l’edifici, es refarà l’escala entre les plantes primera i segona i s’habilitarà un accés lateral per eliminar barreres arquitectòniques.

El pressupost de l’actuació ascendeix a 69.000 euros.