LA FIRA MÉS DOLÇA DE CATALUNYA TORNA UN ANY MÉS DE MANERA PRESENCIAL

Després d’un any d’incertesa sense Fira, Agramunt esdevindrà de nou la capital del món dolç amb degustacions, tallers i ponències al voltant del torró i la xocolata a la pedra

Sílvia Fernàndez, alcaldessa d'Agramunt; Tamara Lombardo, directora de la Fira; Pep Palau, gastrònom i organitzador de l'Aula del Gust, i els torronaires d'Agramunt.
Sílvia Fernàndez, alcaldessa d'Agramunt; Tamara Lombardo, directora de la Fira; Pep Palau, gastrònom i organitzador de l'Aula del Gust, i els torronaires d'Agramunt.

DIJOUS 30 SETEMBRE 2021

Després de l’obligada cancel·lació de la darrera Fira degut a la pandèmia, aquesta serà una edició marcada pel retrobament amb torronaires, petits productors i el seus productes, sobretot els d’aquells que no han deixat de desenvolupar el seu ofici malgrat la dificultat del moment. “Ha estat tot un repte organitzar-ho, però havíem de posar totes les forces, la il·lusió i les infraestructures disponibles per fer-ho possible”, ha afirmat l’Il·lma. Sra. Alcaldessa d’Agramunt, Sílvia Fernàndez, durant la roda de premsa de presentació d’aquesta edició.


En el mateix acte, la directora de la Fira, Tamara Lombardo, ha recordat que s’han pres les mesures necessàries per garantir la seguretat de treballadors i visitants: “Hem tingut en compte el context actual per garantir la seguretat d’expositors i visitants, reduïnt l’aforament fins al 70%” que indica actualment el PROCICAT per a esdeveniments d’aquest tipus.


L’accés a la Fira serà lliure i hi haurà un recorregut únic per tal de controlar eficaçment les limitacions d’aforament. Sobretot a les Aules -de Tast i del Gust-, que tindran un aforament del 50% respecte d’anteriors edicions. Per accedir-hi caldrà disposar del tiquet que dóna dret a degustació i que es posaran a la venda a partir de demà per 3 euros la sessió.

Dins els pavellons serà obligatòria la mascareta, com també a la carpa de la Cuita del Torró d’Agramunt, que enguany amplia el seu espai per tal d’evitar les aglomeracions habituals i complir amb la normativa de seguretat sanitària vigent. Es faran dues sessions de Cuita al dia -12h i 18h-, sense poder tastar el torró al moment degudes les circumstàncies.

Enguany passaran per a l’Aula del Gust, un dels escenaris principals de la Fira, els torronaires habituals, emprenedors del sector i pastissers de renom, com ara Albert Adrià, David Gil o Andreu Sayó, mestre que va elaborar el millor croissant de mantega de l’Estat 2020; les pastisseres Ester Roelas i Lucila Canero o el darrer guanyador del programa televisiu Masterchef, Arnau París. En paral·lel a aquest escenari, a l’Aula del Tast es donaran a conèixer els productes de proximitat més destacats del Pavelló Agroalimentari; des d’olis a formatges, vins, licors i caves; tots de la terra.


El director del Culinary Institute of Barcelona (CIB), cuiner i divulgador gastronòmic, Pep Nogué, serà l’encarregat de guiar el conjunt de tastos, que aproparan els emprenedors i empresaris del sector al gran públic.

Completa el recorregut per la Fira la zona reservada a la música en directe i les foodgonetes aparcades a prop de l'accés al recinte firal. Entre les diverses propostes gastronòmiques n’hi ha que repeteixen la seva oferta i d’altres que aposten per noves fórmules de degustació. A més a més, el públic podrà gaudir migdia, vespre i nit de la música de grups i cantants de l’escena catalana, com ara en Joan Rovira, qui farà un concert dissabte a les 23h.


En el marc de la mateixa Fira, durant tot el mes d’octubre se celebrarà el 6è aniversari de la Ruta Gastronòmica que permet redescobrir el torró i la xocolata en els plats que han preparat restaurants de la demarcació de Lleida. Una iniciativa gastronòmica que reivindica l’ús culinari de dos ingredients en cap cas estacionals. 
Una àmplia varietat d’aromes i sabors envoltaran Agramunt durant dues jornades consecutives, on els diferents espais que composen el recinte firal presentaran activitats, també per als més petits, amb els productes que caracteritzen la riquesa i la indústria d’aquesta localitat de l'Urgell.


Com a novetat d’enguany destaca la col·laboració amb l’ONCE, ja que el cupó de dissabte 9 d'octubre retrà homenatge a la Fira. L'entitat ha considerat que té molts punts en comú amb la Fira, com ara el seu caràcter "il·lusionant", d'aquí que la imatge emmarcada dels 5.5 milions de cupons pel sorteig d'abast estatal sigui el torró d'Agramunt.

Tota la informació de la fira al web www.firadeltorro.com