LECTURA DEL MANIFEST AMB MOTIU DEL DIA DE LES DONES

La Donzell acull l’acte de commemoració organitzat pel Consell Comarcal de l’Urgell

Moment de l'acte al monument a la Dona de La Donzell.
Moment de l'acte al monument a la Dona de La Donzell.

DILLUNS 08 MARÇ 2021

Agramunt se suma a la commemoració del Dia Internacional de les Dones amb la lectura d’un manifest avui a les 8 del vespre a la plaça de l’Església, en la qual hi prendran part l’Ajuntament i les associacions Dones de l’Esbarjo i l’Assemblea Feminista La Guilla.

Aquesta commemoració tindrà continuïtat el cap de setmana amb la Cursa de la Dona i una sessió de contes per a la igualtat de gènere, que es farà dissabte a les 12 del migdia a l’Espai Guinovart. Pel que fa a la Cursa de la Dona, enguany té un format diferent per tal d’adaptar-se a les mesures sanitàries i de seguretat decretades per la Covid-19 i, per tant, es podrà fer en grups bombolla o de convivència durant tres caps de setmana consecutius.

Acte a La Donzell

D’altra banda, el consell comarcal de l’Urgell va presentar ahir, davant del monument a la Dona de La Donzell, l’Estudi de noms de les vies i espais públics de la comarca de l’Urgell, en clau de gènere. L’acte va comptar amb la presència de l’alcaldessa d’Agramunt i consellera comarcal d’Igualtat, Sílvia Fernàndez; el president del consell comarcal, Gerard Balcells, i l’autora de l’estudi, Núria Bernaus.

Aquest estudi ha analitzat els noms de tots els espais públics, vials i equipaments, dels municipis de l’Urgell per tal de promoure l’interès dels ens locals per incrementar el nombre de carrers dedicats adones, per conscienciar-lo sobre la igualtat de gènere i avançar cap a una societat més igualitària, inclusiva i integradora.

Del total de 985 carrers i vies de l’Urgell, només 62 corresponen a personatges femenins, bona part dels quals a marededéus, santes o religioses. La resta, 231, corresponen a personatges masculins, i 692 estan catalogats com a altres.

Pel que fa als 50 equipaments públics inclosos a l’estudi, 9 tenen nom de personatge femení; 21 masculí, i 20 catalogats com a altres.

Cal destacar que Agramunt és el segon municipi de l’Urgell amb més carrers amb noms de dona, un total de 7. El rànquing l’encapçala Tàrrega amb 28 carrers.