Resultats excel·lents del primer trimestre del Porta a Porta a Agramunt

Les dades de la recollida d’orgànica passen del 34% al 90%

Presentació dels resultats a la sala de plens de l’Ajuntament a càrrec de l’alcaldessa Sílvia Fernàndez, el regidor de l’ajuntament Xavier Secanell i el director de l’Agència de Residus de Catalunya, Josep Maria Tost.
Presentació dels resultats a la sala de plens de l’Ajuntament a càrrec de l’alcaldessa Sílvia Fernàndez, el regidor de l’ajuntament Xavier Secanell i el director de l’Agència de Residus de Catalunya, Josep Maria Tost.

DIVENDRES 11 JUNY 2021

L’Ajuntament d’Agramunt va donar a conèixer ahir al vespre els resultats del primer trimestre des de la implantació del sistema Porta a Porta amb dues fraccions el passat mes de març. Un balanç molt positiu des de la posada en funcionament del nou sistema de recollida de residus a la població, amb unes dades que fins i tot han superat les previsions inicials de l’equip de govern.

Com va explicar el regidor, Xavier Secanell, amb només tres mesos s’ha registrat un molt bon resultat i s’ha passat d’un 34% per cent del mes de febrer, mes anterior a la implementació, a un 91% el mes de maig. Una millora que ja va ser evident la primera setmana quan es va recollir la meitat de tones de matèria orgànica que abans es recollia en un mes.

Secanell també va explicar que en aquest moments a tot el terme d’Agramunt hi ha 1800 cubells actius, això vol dir que tres de cada quatre llars està participant del nou sistema de recollida amb un índex de participació total del 75%.

En el cas concret d’Agramunt, des de l’Ajuntament s’han posat els mitjans, i amb molt poca inversió i pocs recursos s’ha pogut convèncer a la població que amb la seva implicació ha permès arribar als resultats actuals. En aquest sentit, la participació dels veïns, de les escoles, dels professionals de diferents sectors durant la campanya de comunicació i informació, així com la implicació dels serveis municipals, han repercutit favorablement en la implementació del nou sistema.

L’alcaldessa d’Agramunt, Sílvia Fernàndez, per la seva part va felicitar als agramuntins i agramuntines per la seva gran implicació en aquests primers tres mesos i es va mostrar molt satisfeta amb els resultats: “No tenia cap dubte que els agramuntins i les agramuntines farien les coses bé i s’implicarien per fer possible aquest repte que ens afecta a tots. Gràcies a tota la població i a totes les empreses per la seva ràpida adaptació al nou sistema”. La ciutadania, així com les empreses i els comerços han fet possible que Agramunt hagi registrat la millor qualitat de triatge en matèria orgànica registrada mai a la comarca de l’Urgell. Fernàndez també va agrair la implicació des del primer moment del Consell Comarcal de l’Urgell a través de l’empresa Urgell Net i dels serveis municipals.

El director de l’Agència de Residus de Catalunya, Josep Maria Tost, va destacar els resultats d’Agramunt que són uns grans resultats ja que poques poblacions han arribat a un índex de reciclatge tant elevat en poc temps. Tost va explicar com ha de canviar la societat i com cal posar atenció als residus, tot i no ser un tema atractiu per la població. Les directrius europees són molt exigents i totes les poblacions que no arribin als índexs de reciclatge establerts per als pròxims anys seran sancionades. En aquest 2020 cada població ha reciclar el 50% de la brossa que genera. També va destacar que el sistema més eficient en aquests moments és el Porta a Porta.

El sistema de recollida Porta a Porta ha demostrat ser una eina eficaç per aconseguir un bon reciclatge de residus vers altres sistemes i aquest èxit encoratja al consistori a seguir treballant en aquesta mateixa línia mantenint de moment només el Porta a Porta en dues fraccions i les illes de contenidors per la resta de residus, paper, envasos i vidre. En aquest mateix sentit, aquest mes de maig s’ha implantat el sistema de recollida de dues fraccions als pobles del municipi, tret d’Almenara amb una població molt reduïda on es segueix fent el reciclatge de tots els residus amb contenidors.

 

 

Galeria d'imatges