TOT A PUNT PER A LA 35a EDICIÓ DE LA FIRA DEL TORRÓ I LA XOCOLATA A LA PEDRA D’AGRAMUNT

En aquesta edició, s’estrena l’Acadèmia del Torró, una activitat formativa per a estudiants d’hostaleria

Presentació de la XXXV Fira del Torró i de la Xocolata a la Pedra
Presentació de la XXXV Fira del Torró i de la Xocolata a la Pedra

DIMECRES 02 OCTUBRE 2024

Agramunt ja ho té tot a punt per celebrar la 35a edició de la Fira del Torró i la Xocolata a la Pedra el 12 i 13 d’octubre. Un any més, la fira serà el punt de trobada del món dolç i del producte agroalimentari de qualitat. Comptarà amb un ampli programa d'activitats amb degustacions, tallers i ponències al voltant del torró i la xocolata a la pedra.


La Plaça del Torró d’Agramunt ha estat l’escenari, aquest dimarts al matí, de la roda de premsa de presentació de la fira. Sílvia Fernàndez, alcaldessa d'Agramunt, ha remarcat que la fira ‘és un dels millors aparadors d’Agramunt’ i que ‘és un orgull poder-ne gaudir’.


Tamara Lombardo, directora de la fira, ha explicat una de les novetats destacades d’enguany. El divendres s’estrenarà l’Acadèmia del Torró. Es tracta d’una matinal formativa adreçada a estudiants d’hostaleria. Reconeguts pastissers seran els encarregats d’oferir les formacions a estudiants procedents d’escoles d'hostaleria de Lleida i Agramunt. La formació anirà a càrrec de Zoe Valero (Torrons Fèlix), David Gil (I+Desserts) i Josep Maria Ribé, Chef director de la Chocolate Academy BCN i Millor mestre xocolater d’Espanya 2005.

El Pavelló Firal d'Agramunt serà un cop més un dels grans epicentres de fira durant el cap de setmana. El pavelló dolç serà l’espai dedicat als torronaires amb IGP Torró d'Agramunt, acompanyats d'altres expositors del món del dolç. Un espai firal on conèixer totes les novetats i descobrir tots els nous sabors que presentaran els torronaires. També comptarà amb un intens programa d’activitats a l’Aula del Gust amb els torronaires i diversos referents de la pastisseria i la cuina dolça. Alba Bruguera, en representació de Food&Media i organitzadors de les activitats de les aules gastronòmiques, ha estat l’encarregada de donar a conèixer el programa d’activitats.


El dissabte serà el torn d’Alfredo Machado que presentarà el projecte Gelato Collection by Torrons Vicens; Zoe Valero de Torrons Fèlix i Borja López parlaran del torró i les seves possibilitats a la cuina; Àngel Lluch de Torrons Àngel&Lluch i La Gastronòmica parlaran de torrons ecològics i vins dolços de la DO Empordà; i Diego Alías (Ca l'Amador, Josa de Cadí) parlarà de producte i territori en una sessió amb la col·laboració a Federació Catalana DOP – IGP. El mateix espai acollirà, dissabte, la primera edició del Campionat Nacional ‘Torró Creatiu Mestre Àngel Velasco’ impulsat per Torrons Vicens. El campionat busca fomentar l'elaboració de torrons creatius d'alta qualitat. Un reconegut jurat, mitjançant un tast a cegues, seleccionarà els tres torrons que seran premiats. A més de premiar la millor recepta elaborada amb ingredients de qualitat suprema i donar-la a conèixer, es garantirà la seva comercialització a través de Torrons Vicens. I el diumenge, per l’Aula del Gust, hi passaran David Gil (I+Desserts) que parlarà de la Xocolata Jolonch al torró; Jordi Farrés i Àngel Jubete de Virginias presentaran la millor Pasta de Te d’Espanya 2024; Saray Ruiz, pastissera i directora de l’Escola de Pastisseria del Gremi de Barcelona, descobrirà els usos i la importància dels fruits secs en els torrons; Lluís Costa i Albert Roca del Colectivo21Brix oferiran una sessió d’alta pastisseria a quatres mans i Alexis Garcia (100% Hojaldre) reconegut com a Millor Mestre Artesà d'Espanya 2024 presentarà un torró de campionat.


A l’Aula del Tast es donaran a conèixer, a través de presentacions i tastos guiats, els productes de proximitat més destacats que s’exposaran al Pavelló Agroalimentari. El dissabte hi haurà activitats amb Arnau París i Rais Esteve que presentaran les postres de Tramantinaire de Molí la Vansa; un tast d’embotits de muntanya i vins catalans, amb Maset i Embotits Casolans de Planoles; un de formatge i els seus companys, amb Formatges Monber i Mels Alemany; un maridatge de dolç i salat, amb Cal Senzill; i un tast amb productes fets amb garrofa, amb Menjamiques. I el diumenge, serà el torn d’una sessió al voltant del gluten amb El davantal net de gluten; coques i vins amb Celler Matallonga i Forn Llarà; La pedra seca feta torró, amb degustació d'essències de marge amb l’Associació Leader de Ponent; un maridatge de torrons d’autor i vins, amb Torrons Fèlix i Celler Montsec: i un altre maridatge de cerveses i formatges artesans, amb La Vella Caravana i el Sinyor de Miravet.


L’Espai Guinovart acollirà de nou l’Aula de la Xocolata i el Vi amb demostracions i tastos acompanyats dels vins de la DO Costers del Segre, guiats pel sommelier Jordi Martínez, i xocolates d'Agramunt. Dissabte hi haurà tasts de dolços i torrons de xocolata d’autor amb Torrons Fèlix i vins premiats; Xocolates tradició by Albert Adrià amb vins km0; xocolates i vins premiats amb Torrons Roig; i un tast a cegues del restaurant El Truc amb vins d'altitud. Diumenge hi haurà tasts de trufes de colors i vins, amb Grau Marino i Costers del Sió; cacau i xocolata amb Ivan Pascual de Bean to bar Lleida i vins de petits productors de la DO Costers del Segre; pura xocolata by Mirela i vins de Celler Matallonga; xocolates a la pedra amb vins premiats de la DO Costers del Segre i Xocolata Jolonch; i xocolates amb vins monovarietals, amb DO Costers del Segre i Virginias.


A més, entre el pavelló firal i el nucli antic, hi haurà més de 130 d'artesania que uniran tots els espais de la fira. Al programa d’activitats no hi faltarà l’acte de proclamació del Torronaire d’Honor, enguany, Ramon Puig Vicens; l’espai de la Cuita, on es viurà en directe l’elaboració del torró d’Agramunt; i activitats pels més petits a l’Espai Cuinetes, enguany amb activitats renovades amb tallers gastronòmics pedagògics amb productes de l’horta del territori i elaboració de productes dolços i salats. Les activitats van destinades a infants de 6 a 12 anys a aniran a càrrec de Txica dxef i la Cistella de Montgai.

No hi faltaran les habituals foodtrucks i els concerts. Serà a l’espai de Les Foodgonetes on al llarg de tot el cap de setmana hi haurà diversos concerts i una àmplia oferta gastronòmica. Estaran ubicades a la Plaça Fondandana. I a la Plaça del Mercat també hi haurà activitat musical i, com a novetat, espectacles infantils.

Pel que fa a la inauguració de la fira serà el dissabte 12 i anirà a càrrec de l’Hble. Sr. Òscar Ordeig i Molist, conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació. El mateix dissabte, a la tarda, la fira també rebrà la visita del M. Hble. Sr. Josep Rull i Andreu, President del Parlament.

La reserva per a les activitats que requereixen prèvia inscripció es podran fer a partir del 2 d’octubre a través de l’Oficina de Turisme d’Agramunt (973 391 089) i la web www.firadeltorro.com. Durant el cap de setmana de la fira les inscripcions es faran al Punt d’Informació del recinte firal.