Actualitat

EL CURS ART I TERRITORI ABORDARÀ DIFERENTS DISCIPLINES ARTÍSTIQUES A PARTIR DEL BLANC QUE CARACTERITZA EL NOSTRE PAISATGE

Agramunt acollirà el curs del 4 al 6 de juliol

DIJOUS 13 JUNY 2024

Aquest matí s’ha presentat la 10a edició del curs d’Art i Territori, que tindrà lloc del 4 al 6 de juliol a Agramunt i que està inclòs dins l’oferta dels cursos d’estiu de la Universitat de Lleida. En aquesta edició, l’eix temàtic és el [En]Blanc i es treballaran diverses disciplines artístiques a partir dels blancs del nostre entorn, com la boira, el pa d’àngel del torró d’Agramunt o la farina del cereal conreat al camp, però també des d’aproximacions més conceptuals com el blanc sobre negre, la no visió, el food design, instal·lacions escultòriques o l’origami.  

L’alcaldessa d’Agramunt, Sílvia Fernàndez, ha posat de relleu la consolidació del curs Art i Territori, que arriba als 10 anys, en un municipi com Agramunt, gràcies a l’aposta de l’ajuntament i el suport dels dos centres d’art contemporani: la Fundació Espai Guinovart i la Fundació Guillem Viladot.

El curs d’Art i Territori és un curs presencial i la seva finalitat és potenciar la creativitat a través de la pràctica artística. Un espai conjunt d’aprenentatge, col·laboratiu i pensat per gaudir d’experiències artístiques en un context rural. Els tallers estan oberts a tots els públics de més de 18 anys i no cal tenir coneixements previs ni dots artístiques o un grau universitari.

Per la seva part, la regidora de Cultura, Amanda Cardona, ha agraït la col·laboració de la Universitat de Lleida per poder formar part un any més de la seva programació de cursos d’estiu, la implicació de Maria Codorniu com a coordinadora del curs i la complicitat de les dues fundacions agramuntines, Lo Pardal-Fundació Guillem Viladot i la Fundació Privada Espai Guinovart, i de l’Escola d’Art Ondara de Tàrrega.

Precisament, dos professors de l’escola Ondara, Esther Rodríguez i Guillem Font, són els autors del cartell d’enguany, els quals han aplicat una tècnica d’estampació sense tinta en la creació del disseny, que recorda la figura d’una espiga de blat sobre un llit de farina. Els autors, juntament amb el director del centre, Xavier Brufau, han aprofitat la presentació per fer entrega de la planxa i litografia originals a l’Ajuntament.

Cardona ha destacat que, any rere any, es treballa per crear un programa innovador, didàctic, interessant i divertit, la qual cosa, ha dit, explica l’èxit del curs, ja que “sempre s’afegeixen noves tècniques que li donen singularitat”.

A la presentació, hi ha pres part alguns dels docents, com l’artista Erik Schmitz, que ha avançat que en el seu taller abordarà la creació de refugis efímers inspirats en la natura, com els nius o les crisàlides, amb elements comestibles. També hi ha participat, Fàtima Puig, que farà un taller d’origamis i kirigamis, la qual ha avançat, que més enllà de la manipulació del paper, aquesta tècnica té aplicacions com l’enquadernació o les matemàtiques.

La resta de l’equip docent està integrat per Àlvar Calvet Castells (artista i docent), Gastón Lisak (artista conceptual), Maria Guinovart Pélauzy (Fundació Espai Guinovart), Pau Minguet Sánchez (Fundació Guillem Viladot), Xavi Moron Uceda (xef i artista multidisciplinari), Jordi Prenafeta Pàmpols (artista, poeta i docent).

El curs té una durada de 25 hores lectives repartides en tres dies. El preu dels tres dies és de 70 €, amb un preu reduït per a estudiants i personal de la UdL, de l'Escola d'Art Ondara de Tàrrega, i per a persones matriculades a les Aules d’Extensió Universitària adscrites a  la UdL. També hi ha la possibilitat d’assistir només en algunes sessions. Les inscripcions ja estan obertes i es poden fer a través de la web de la UdL.