Curs 2019

Curs 2019

Art i Territori és un curs presencial adreçat a qualsevol persona encuriosida pel fet artístic, el territori i el patrimoni col·lectiu: cultural, artístic, natural, paisatgístic, històric, literari, arquitectònic, etc. No cal tenir coneixements previs per inscriure-s’hi.

Art i Territori és una proposta educativa, pràctica i interdisciplinària per gaudir d’un espai d’aprenentatge participatiu on es poden compartir experiències artístiques i creatives lligades al territori com a font d’inspiració i context.

La unitat temàtica d’aquesta sisena edició són els porxos (coberts) i els paisatges humans i urbans que s’hi generen. El llibre Sota l’ombra dels coberts ja es fa ressò de la importància dels porxos a la vila d’Agramunt en el traçat urbanístic i arquitectònic des d’una perspectiva arqueològica i patrimonial. El curs pretén complementar aquest enfocament des dels usos dels porxos a l’Agramunt del segle XXI i, per extensió, a qualsevol altre lloc. Els porxos com a espai de trànsit, de treball, de socialització, de protecció, d’ambigüitat i d’indefinició entre espai públic i privat, espai obert i tancat. intempèrie i aixopluc, ...

Enguany, els ponents, des de les seves diferents disciplines i visions, han treballat plegats per presentar-vos un curs com a projecte global. T’encoratgem a participar-hi per prendre consciència d’aquest tipus de construcció, de quins són els usos que els ciutadans del segle XXI hi destinen i, sobretot, imaginar i crear noves possibilitats.

 

Llengua d’impartició: Català (l’alumnat, però, es podrà expressar en català, castellà o anglès)

Coordinació: Maria Codorniu Caudet (gestora cultural)

Equip docent: Quim Bonastra Tolòs (UdL), Jaume Farreny Morancho (Universitat Rovira i Virgili), Ramon Fité Font (Universitat Rovira i Virgili), Glòria Jové Monclús (UdL), Josep Queralt Regué (Universitat de Barcelona) i Laia Soler Canaleta (Escola Elisava i IED Barcelona)

Durada:  25 hores lectives

Espai:  Lo Pardal, Espai Guinovart i espais urbans i de l’entorn d’Agramunt

Preu:  87,00 € estudiantat, PAS i PDI de la UdL i persones matriculades a les Aules d’Extensió Universitària adscrites a la UdL / 98,00 € la resta

Preu taller 1 dia:  40,00 € estudiantat, PAS i PDI de la UdL i persones matriculades a les Aules d’Extensió Universitària adscrites a la UdL / 45 € la resta

Places:  20 (curs sencer) i 5 (per taller)

 

PROGRAMA  
Dimecres 3  
  Lo Pardal-seu de la Fundació Guillem Viladot
09.30 h Rebuda dels participants
  Alcalde d’Agramunt; regidor/a de Cultura; Maria Guinovart, presidenta de la Fundació Espai Guinovart, i Pau Minguet, director de la Fundació Guillem Viladot
09.30-10.00 h Acte inaugural i presentació del curs
  Sessions a Lo Pardal i espais urbans del centre de la vila
  Quim Bonastra, Jaume Farreny i Ramon Fité
10.30-14.00 h Tallers experimentals d’observació i cartografia dels usos dels porxos d’Agramunt:
  Taller 1- Observació dels usos socials dels porxos d’Agramunt al segle XXI, des de la presència i des de l’absència dels diferents tipus d’activitats que s’hi duen a terme, com el mercat dels dimecres. Com s’ocupa l’espai públic? Com transitem pels porxos? Com som capaços d’observar els canvis que s’hi donen durant el dia?
16.00-20.30 h Taller 2- Treball de camp dels usos diaris, la quotidianitat i les pràctiques que es duen a terme a l’espai públic, concretament als porxos.
  Taller 3- Intervencions col·lectives als espai ambigus, de transició, d’ombres, als espais que són a l’entremig, a l’in-between.
  Durant tot el dia traçarem les cartografies generades a partir dels tallers desenvolupats.
Dijous 4  
  Sessions a l’Espai Guinovart, Lo Pardal i espais urbans del centre de la vila
  Quim Bonastra, Glòria Jové, Jaume Farreny i Ramon Fité
09.30-14.00 h Visites mediades a la Fundació Privada Espai Guinovart i la Fundació Guillem Viladot.
16.00-20.30 h Quins porxos ens trobem fora i dins de l’espai Guinovart? Quins usos es fan d’aquests porxos?
  Interrelacions entre els porxos, l’arquitectura, l’escultura, la poesia visual, l’art, la geometria i la quotidianitat en l’obra de Viladot i de Guinovart.
 

Conceptualització a partir de les experiències anteriors i creació en relació amb les cartografies traçades durant les sessions del dia abans.

Sessió de síntesi.

Divendres 5  
  Espai públic
  Jaume Farreny, Ramon Fité, Laia Soler, Quim Bonastra i Glòria Jové
09.00-14.00 h A partir dels resultats i conclusions dels tallers, pràctiques i sessions anteriors, creació i intervenció artística col·lectiva en l’espai urbà, amb tècnica de cal·ligrafia i lettering.
  Sessió a l’Ajuntament d’Agramunt (sala de plens)
  Josep Queralt
16.30-19.00 h Paisatges plàstics determinats per les condicions físiques dels artistes
  Taller d’anàlisi col·lectiva d’obres essencials de la història de l’art que han estat condicionades pels trastorns visuals dels artistes
  Alcalde d’Agramunt i regidor/a de Cultura
19.30-19.45 h Lliurament de diplomes i acte de cloenda

Document Actions