Curs 2021

Curs 2021

Tens ganes de sortir de casa per compartir una experiència artística i creativa en un context rural i natural?

Art i territori és un curs presencial, de caràcter interdisciplinari i eminentment pràctic adreçat a qualsevol persona major d’edat. No cal tenir coneixements previs, només la ment desperta i curiositat. Art i territori és un espai d’aprenentatge col·laboratiu per gaudir del fet artístic contemporani, la creació, el territori i el patrimoni col·lectiu: cultural, artístic, natural, paisatgístic, gastronòmic, històric...

El tema central d’aquesta setena edició és l’objecte trobat i el seu poder d’evocació, provocació i reflexió. Durant el confinament, vas fer alguna troballa per casa? T’has retrobat amb algun objecte guardat durant temps i del qual no et vols desfer però tampoc saps què fer-ne? Porta’l. L’objecte trobat per atzar i recollit per un impuls inconscient ens pot resultar màgic, però també pot despertar noves mirades, regalar significats diferents o suggerir altres relats. Pots imaginar noves possibilitats per als objectes quotidians que t’envolten? Vols explorar-les?

Observacions: Per a les sessions de divendres a la tarda i de dissabte, cal que porteu el vostre objecte trobat. El curs, que bàsicament s’impartirà en espais exteriors, només es podrà realitzar si la situació sanitària ho permet.

Llengua d’impartició: Català

Coordinació: Maria Codorniu Caudet (docent i gestora cultural)

Equip docent: Serafina Balasch Puig (artista plàstica), Òscar Escala Abad (Iltirta Arqueologia, SL), Gerardo García Ortín (artista plàstic), Glòria Jové Monclús (UdL), Joanpere Massana Blanch (artista plàstic), Pau Minguet Sánchez (Fundació Privada Guillem Viladot), Andreu Moya Garra (Iltirta Arqueologia, SL) i Nil Nebot Torrella (artista plàstic).

Durada: 25 hores (3 dies). També t’hi pots inscriure per a un dia o per a dos

Espai: Espais urbans i de l’entorn d’Agramunt i Lo Pardal, Espai Guinovart

Preu: 60,00 € estudiantat, PAS i PDI de la UdL i persones matriculades a les Aules d’Extensió Universitària adscrites a la UdL / 80,00 € la resta

Preu taller 1 dia: Dijous 1: 30,00 €. Divendres 2: 30,00 €. Dissabte 3: 20,00 €.

PROGRAMA  
Dijous 1  
  Sessions a l’Espai Lo Pardal, seu de la Fundació Privada Guillem Viladot
09.30 h Rebuda dels participants.
  Sílvia Fernández, alcaldessa d’Agramunt; Amanda Cardona, regidora de Cultura; Maria Guinovart, Fundació Privada Espai Guinovart, i Pau Minguet, Fundació Privada Guillem Viladot
09.45-10.00 h Acte inaugural i presentació del curs.
  Joanpere Massana
10.00-12.00 h La matèria i l’objecte com a elements tautològics.
  Recorregut a través de la història de l’art per fixar-nos en la relació entre els materials tridimensionals i els objectes que representen i/o utilitzen en una funció conceptual. Recursos materials, formals, compositius i conceptuals.
  Xerrada, debat, exposició i anàlisi de recursos, tècniques i materials.
  Joanpere Massana
12.00-14.00 h Realització col·laborativa d’un projecte artístic amb tots els participants.
  Creació d’obres de formats grans a partir d’un o diversos objectes utilitzant alguns dels recursos exposats.
  Pau Minguet
16.30-18.30 h L’objecte trobat: canvis de context.
  Després d’un repàs històric al voltant del concepte objecte trobat en el món de l’art (de principis del segle XX fins a l’actualitat) podrem veure, en un recorregut per l’espai urbà, com el gest, la mirada i la paraula poden canviar la nostra percepció sobre molts objectes.
  Joanpere Massana
18.30-20.30 h Finalització del projecte. Posada en comú i anàlisi.
   
Divendres 2  
  Sessió a l’Espai Guinovart
  Òscar Escala i Andreu Moya
09.00-11.00 h Deixalles arqueològiques: reviure el passat a través dels objectes trobats.
  Els objectes recuperats en les intervencions arqueològiques informen de les activitats quotidianes de les comunitats humanes del passat. Ceràmiques, ossos humans i de fauna, eines lítiques, objectes metàl·lics, restes constructives en terra, llavors, carbons, etc. esdevenen els documents materials que ens permeten caracteritzar-les. Aproximació a les possibilitats informatives d’alguns objectes arqueològics autèntics.
  Nil Nebot
11.30-14.00 h Troballes naturals i art rupestre contemporani, el neorupestre.
16.30-18.00 h Desenvolupament d’un projecte de creació artística amb materials trobats a la natura a partir de tècniques utilitzades a la prehistòria i coneixements tradicionals sobre els materials. En una passejada per l’entorn, posarem a prova les teves capacitats envers la natura i aprendrem a reconèixer-ne materials i tècniques per utilitzar-los.
  Glòria Jové
18.30-20.30 h A partir de l’objecte escollit prèviament, cada participant haurà de triar algun dels objectes trobats presents en l’obra de Josep Guinovart i de Guillem Viladot per establir-hi un diàleg.
   
Dissabte 3  
  Serafina Balasch i Gerardo García
09.00-13.30 h Peces de rebuig com a obres d’art en potència. L’objecte creat.
  Taller de creació a partir d’objectes trobats que descontextualitzarem, manipularem i relacionarem per obtenir combinacions casuals que donaran altres significats a les peces trobades o, senzillament, un altre caràcter estètic.
13.30-14.00 h Lliurament de certificats i acte de cloenda.

Document Actions