Curs 2022

Curs 2022

Tens ganes de sortir de casa per compartir una experiència artística i creativa en un context rural? Art i territori és un curs presencial, de caràcter interdisciplinari i eminentment pràctic adreçat a qualsevol persona adulta. És un espai d’aprenentatge col·laboratiu per gaudir de la creació contemporània i del patrimoni cultural, artístic, natural, paisatgístic, social, històric... No cal tenir coneixements previs, ni grau universitari ni dots artístiques, simplement curiositat pel fet artístic.

El tema central d’aquesta vuitena edició són les fibres vegetals que, al llarg dels segles, han estat presents en la vida quotidiana durant la nostra evolució cultural i progrés econòmic. Les fibres vegetals s’extrauen de les llavors, tiges, fulles, fruits i arrels, i es processen per obtenir productes d’aplicacions diverses. Els nostres avantpassats van aprendre a treure profit de la vegetació que els envoltava per fer cordills, sirgues, cabassos, cistells, estris, alforges, canyissos, pèrgoles... Pots imaginar noves possibilitats per a la vegetació que t’envolta? Vols explorar-les?

Llengua d’impartició: Català

Coordinació: Maria Codorniu Caudet (docent i gestora cultural)

Equip docent: Julia de la Cal (artista i dissenyadora), Núria Costa Balasch (artista i economista), Glòria Jové Monclús (UdL), Joan M. Minguet Batllori (escriptor) i Pau Minguet Sánchez (Fundació Privada Guillem Viladot)

Durada: 20 hores (3 dies). També t’hi pots inscriure només per a les sessions de dijous o només per a les de divendres + dissabte

Espai: Lo Pardal, Espai Guinovart, escenaris urbans i rurals de l’entorn d’Agramunt

Preu: 50,00 € estudiants, PAS i PDI de la UdL i persones matriculades a les Aules d’Extensió Universitària adscrites a la UdL / 70,00 € la resta

Preu per dies: Dijous 7: 25,00 €. Divendres 8 + dissabte 9: 50,00 €.

PROGRAMA  
Dijous 7  
  Sessions a Lo Pardal, seu de la Fundació Privada Guillem Viladot
10.00 h Rebuda dels participants.
  Sílvia Fernández, alcaldessa d’Agramunt; Amanda Cardona, regidora de Cultura; Maria Guinovart, Fundació Privada Espai Guinovart, i Pau Minguet, Fundació Privada Guillem Viladot
10.15-10.30 h Acte inaugural i presentació del curs.
  Núria Costa
10.30-14.00 h Realització col·laborativa d’un projecte artístic (I).
  Elaboració de paper plantable a partir de material reciclat. Les llavors es disposen en forma de lletra per germinar noves paraules que ens duguin cap a una sobirania alimentària.
  Pau Minguet
16.30-20.30 h Connexions i lligams vitals i identitaris.
  Partint de l’obra de Guillem Viladot, es proposa viure una experiència artística lligada al territori.
  Sessió a l’exterior
  Núria Costa
  Realització col·laborativa d’un projecte artístic (II).
  Realització de la plantACCIÓ, sembra del paper plantable.
   
Divendres 8  
  Sessió a l’exterior
  Julia de la Cal
09.00-14.00 h Taller participatiu (I). Co-construcció d’escultures de gran format amb fibres vegetals utilitzant la tècnica de cistelleria intuïtiva, o “niu” (s’inspira en la manera com els ocells teixeixen els nius).
   
16.30-19.00 h “Veig un molí i dic que és un molí [...]
  busco un molí i trobo el vent” (Guillem Viladot)
  Aquest petit extracte d’una obra de l’artista agramuntí ens serveix com a punt de partida per desenvolupar una peça entorn la relació humana amb el paisatge. Prenem la figura del molí com a intersecció entre la cultura material i el territori, atès que es tracta d’una estructura construïda amb materials accessibles, empleada per transformar el fruit de la terra en aliment, moguda per les forces de la natura i que, alhora, és lloc de trobada, treball, transacció i veïnatge.
  Sessió a l’Espai Guinovart
  Glòria Jové
19.00-20.30h Connexions i lligams vitals i identitaris.
  Partint de l’obra de Josep Guinovart, es proposa viure una experiència artística lligada a les fibres vegetals i el territori.
   
Dissabte 9  
  Sessió a l’exterior
  Julia de la Cal
09.00-12.00 h Taller participatiu (II).
  Sessió a l’Espai Guinovart
  Joan M. Minguet
12.00-13.45 h Xerrada i tertúlia. Tots els materials són nobles per convertir-los en art. O tots són innobles, tant se val.
13.45-14.00 h Lliurament de certificats i cloenda del curs.