El Departament de Cultura commemorarà l’Any Viladot

DIUMENGE 02 GENER 2022

L’any 2022, el Departament de Cultura es bolcarà en el centenari del naixement de l’artista Guillem Viladot (Agramunt, 1922 - Barcelona, 1999). Viladot va ser un escriptor i poeta visual de Ponent, propulsor de l’anomenada poesia concreta a Catalunya, de la qual esdevingué pioner en el conjunt de l’Estat espanyol. El Departament de Cultura, que és membre del Patronat de la Fundació Viladot en representació de la Generalitat de Catalunya mitjançant el director dels seus Serveis Territorials a Lleida, Albert Turull, se sumarà directament a la celebració de l’Any Viladot a través de la coorganització d’esdeveniments, i la possible assumpció d’un projecte editorial en coordinació amb la Fundació.


La Institució de les Lletres Catalanes, tal com va acordar en la reunió mantinguda fa unes setmanes amb la Fundació Viladot i l’Ajuntament d’Agramunt, durà a terme les accions del Departament de Cultura per a celebrar l’any, que són les següents: la construcció d’un web de l’Any Viladot, i la consegüent publicació d’aquest a la pàgina de commemoracions del Departament de Cultura de la Generalitat; l’organització d’un acte a Barcelona amb motiu de l’Any Viladot; l’elaboració de còpies de l’exposició que organitzi la Fundació Viladot i que es difondran al circuit de biblioteques nacional, i al País Valencià i Balears; la posada en circulació, també en el circuit de biblioteques nacional, dels espectacles de petit format que es produeixin a l’entorn de l’Any Viladot.


A més, la Institució de les Lletres Catalanes farà una campanya específica de comunicació sobre Guillem Viladot. Paral·lelament a tot això, el Departament de Cultura ha informat la Fundació Viladot de la possibilitat de contribuir al finançament de totes les activitats que es facin a l’entorn de l’Any Viladot a través dels següent ajuts: la línia Subvencions per a la promoció d'activitats literàries; la línia de Subvencions per a l'edició d'obres literàries singulars i sobre moviments i autors literaris, per als editors que publiquin obres relacionades amb Viladot; i per a les càtedres universitàries i altres grups de recerca que facin activitat sobre Guillem Viladot, el Departament també compta amb la línia de Subvencions per a projectes de difusió de la recerca en l’àmbit de les lletres.


L’Any Viladot és una de les commemoracions que el Departament de Cultura celebrarà l’any 2022, en el marc de les efemèrides que se celebren en paral·lel a les commemoracions del Govern. El nombre de personalitats/entitats escollides com a Commemoracions és limitat i intenta buscar la paritat. La selecció es fa en base a un comitè de commemoracions del qual en forma part la Generalitat però també l’Ateneu Barcelonès, el Col·legi de Periodistes, la Fundació Catalunya La Pedrera, la Taula d’entitats del tercer sector, l’Institut d’Estudis Catalans, Òmnium Cultural i quatre personalitats.


En el cas de les cinc commemoracions assignades al Departament de Cultura, hi ha dues entitats (100 anys de l’inici de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya i 150 anys de la Fundació de l’actual Ateneu Barcelonès) i tres personalitats (100 anys del naixement de Francesc Català-Roca, fotògraf; 100 anys del naixement de Gabriel Ferrater i Soler, poeta, crític, traductor i lingüista; 100 anys del naixement de Joan Fuster i Ortells, escriptor, intel·lectual). El Departament de Cultura determina les anomenades Altres commemoracions que figuren anualment en el seu web i a les quals també hi dona suport. És el cas de l’Any Viladot, amb totes les accions esmentades.

Fitxers adjunts