Almenara Alta


almenara.jpgAlmenara Alta és situat al vessant meridional de la serra d’Almenara, a set quilòmetres d'Agramunt. El canal d'Urgell passa per sota mateix de les cases. L’estructura urbana és formada per algunes edificacions a l’entorn de la placeta rectangular, oberta només per la banda de migdia. Al mig de la plaça hi ha un pou que des que passa el canal no tenen necessitat d'utilitzar.
El principal atractiu turístic és el Pilar d’Almenara, una torre de guaita que vetlla tota la Serra.

Pilar d'Almenara: Aquesta torre té forma cilíndrica i data dels segles XI-XII. Feia les funcions de defensa i vigilància. Es pot deixar el cotxe vora el cartell indicador, situat poc abans d’arribar al coll de la serra i per un camí es puja (5 minuts) al peu de la torre. Unes escales permeten l’escalada fins a dalt de tot del Pilar, des d’on es divisa un magnífic paisatge. L’any 1985 fou declarat bé cultural d’interès nacional. Prop de la torre hi ha les ruïnes de l’ermita romànica de Sant Vicenç.

Necròpolis d'Almenara: Aquesta necròpolis data de l’edat del bronze final i es va començar a construir entre el 800 i el 650 a C. És una de les poques necròpolis que resta d’aquesta època a Catalunya.