Montclar

Montclar.jpgEl poble de Montclar presideix la serra que porta el seu nom. La seva elevada posició fa que les vistes des de l’indret siguin magnífiques, tant al nord, on hi ha el Montsec, com al sud, on hi trobem Agramunt i la serra d’Almenara. Dista set quilòmetres d'Agramunt. El pobles s'estén cara a migdia, al vessant de la serra, i del conjunt d'edificacions destaca el castell, una mansió senyorial fortificada.

Castell de Montclar. Fortificació que data de l’època de la Reconquesta, s. XII. Actualment està habitat, però ofereix la possibilitat de realitzar-hi visites guiades, on es pot visitar: el celler, l’entrada, l’escala central, la biblioteca, la sala de música, la terrassa, la presó i el menjador. Fou declarat monument historicoartístic de caràcter nacional l’any 1979.

Més informació: www.castellsdelleida.com 

Església de Sant Jaume. Adossada al castell, d’estil barroc. Data del segle XVIII.

Túnel de la mina del canal d'Urgell. A 160 metres de profunditat i a poca distància de la vertical del poble, el canal d'Urgell travessa la serra per mitjà d'una impressionant foradada coneguda com la mina del Montclar. la longitud del túnel, totalment recte, té una longitud de 4.917'6 m, amb una amplada a la seva base de 5'15 m i una altura de 5'47 m. La mina es va començar a construir el maig de 1856 i es va acabar al setembre de 1860 i durant un segle fou el túnel més llarg d’Europa.  L'obra fou d'una envergadura extraordinària perquè es va fer a força de braços, tant en l'excavació com en extracció de la runa. Per resoldre la qüestió de la mà d'obra, hi van fer anar a treballar presidiaris condemnats a treballs forçats. 

julio (2).png