El Nostre Carnaval

Personatges

El nostre carnaval és ben especial, sobretot si et diem que la nostra reina és una CEBA! Descobreix tots els personatges del carnaval i les seves curiositats.

La Xurripampi

WhatsApp Image 2022-02-25 at 10.51.19 (1).jpeg

La Xurripampi va ser creada l'any 2011 per l'artista Olga Cortadelles. Inspirada en els vestits dels personatges que acompanyaven al rei carnestoltes que recordaven les vetes d'una ceba, ja que aquestes disfresses acabaven amb un nus al cap que semblaven les tiges.

La seva forma és rodona, amb cames i braços. No té cap gènere definit, millor dit, és una CEBA. A la part més alta hi porta una flor de lis, símbol heretat de l'escut de la població que representa, Agramunt. Va sempre clicant l'ullet i l'altre ben obert en forma de botó.

S'ha convertit en la reina del carnaval infantil i és un element indispensable per als més petits de la Vila. Es caracteritza per no saber parlar, només es comunica amb els seus ajudants. La seva olor és inconfusible i la pots arribar a veure des de ben lluny.

Al llarg dels anys la Xurripampi ha vist com les seves capes han canviat de color. La seva primera capa era ben florida i les capes no eren gaire endurides, ja que es veia el color blanc del seu interior. L'any 2017 va tenir un canvi d'imatge que li va donar més color i més glamur.

Durant aquests 13 anys de vida no ha parat. Té un conte, s'ha casat amb el Rei Carnestoltes, ha tingut un fill anomenat Calçotet, s'ha fet tiktoker, ha estat portada de diferents diaris, ha rebut extraterrestres i ha sobreviscut a 1

3 generacions d'agramuntins i agramuntines que li estiren les capes a totes direccions. Fins i tot ha sortit a la televisió!

Si la veus pel carrer, no dubtis a fer-te una fotografia perquè és la ceba més famosa del món, però sobretot és la REINA DEL MILLOR CARNAVAL DE LES TERRES DE PONENT.

El Rei Carnestoltes

IMG_1537.jpg

El Rei Carnestoltes al nostre carnaval agafa un rol més secundari tot i que sempre és ell qui acaba jutjat. És un personatge transgresor i sense escrúpuls que durant 48 hores no para de fer el bandarra. En comparació de la seva estimada Xurripampi, ell xerra pels descosits. 

Va vestit amb un mono fet de llançols de ralles on es simbolitzen els anys i la tasca de les modistes amb la seva tradició d'elavorar les disfresses més estrafalaris per les dates de carnaval. A la cara hi porta una màscara de bec llarg de colors que el diferencia de la resta de comitiva. Al coll hi porta un llaç gegant que canvia de color segons l'ocasió i al cap és la part del cos que porta més mudada. Si està de rauxa, sols una perruca de colors, si és hora de lluir, un barret de copa i el dia de la rua acostuma a portar un complement relacionat amb la temàtica del carnaval.

El Rei Carnestoltes és el personatge també es pot identificar per portar un bastó llarg amb el cap de La Xurripampi. 

Els dòminos

Els Dòminos són els personatges més nombrosos del nostre carnaval, són una mica encantats i esbojarrats. Desprès del Rei Carnestoltes són els personatge més antics del nostre carnaval.

Van vestits llargs fins als peus, de colors ben estridents, amb grosses butxaques per portar el confeti i les serpentines. A la cara hi porten unes màscares de nas llarg decorat amb paper de diari.

Si en voleu més informació, mireu-vos el Costumari Català d’en Joan Amades (Vol. 2, pàg. 55 i 56) o el núm. 276 de la Revista Sió amb els interessants testimonis dels carnavals anteriors. 

Actualment, la figura del dòmino s’ha recuperat com a cort reial del Rei Carnestoltes, actuant com a patges en alguns dels actes programats i exercint diferents funcions, entre elles ser l'interlocutor i veu de la Reina Xurripampi.