Pont romànic

pont romanic 5.JPGBÉ CULTURAL D'INTERÈS LOCAL

El Pont romànic o pont vell data del segle XII-XIII. És una construcció de pedra picada amb dos amplis arcs apuntats. Aquest pont és el més antic de la població, ha aguantat totes les riuades que han afectat el riu Sió al llarg dels segles i ha estat modificat per la seva part superior amb una barana de pedra afegida temps després de la seva construcció. Quan fou bastit, era situat a les afores de la muralla, en el camí que portava a Tàrrega. Actualment enllaça la plaça del Pou i l'avinguda de Catalunya. El 2015 fou declarat bé cultural d'interès local.

El pont està completament integrat a la trama urbana, connectant les dues bandes del riu i fent part de l'avinguda Catalunya, que dona continuïtat a la plaça del Pou. És una estructura de dos ulls o arcs, lleugerament apuntats, més apuntat l'arc del marge esquerre, separats per un tallamar que sobresurt a banda i banda en planta triangular.

L'aparell del pont als murs està format per carreus de mida variable, tallats rústegament i disposats horitzontalment, mentre que les voltes i la part basal dels tallamars són fetes de carreus regulars i polidament tallats. La longitud total superior és d'uns 33 metres i l'amplada sota el pont supera els 5 metres. A la cara inferior de la volta són visibles els 14 encaixos quadrats que es van obrar per col·locar-hi les bastides per a la construcció.