Refugi antiaeri de Santa Maria

Durant la Guerra Civil, Agramunt va ser bombardejada per l'aviació italiana i alemanya. El primer bombardeig va ser el 5 d'abril de 1938, coincidint amb la caiguda de Lleida a l'oest i, per tant, amb la capacitat de penetrar dels avions feixistes més quilòmetres enllà del front del Segre. L'Ajuntament d'Agramunt, juntament amb la Junta de Defensa Passiva de la Generalitat de Catalunya, van començar a construir refugis en diferents punts de la vila. El de l'església de Santa Maria d'Agramunt va ser el més gran de tots.

El refugi antiaeri, que es troba sota el temple de Santa Maria d'Agramunt és un equipament singular a tot Catalunya, que ha estat recuperat com a símbol del que va patir la població durant la Guerra Civil del 1936-1939. Forma part dels Espais de la Memòria recuperats pel Memorial Democràtic.

El refugi segueix la nau central i el creuer del temple. La galeria llarga té 34 metres, des de l'entrada principal al mig de la plaça fins al peu de l'altar major i la transversal fa 28,4 metres; les amplades van des d1 a 1,4 i 2 metres, mentre que l'alçada mitjana és de 2 metres.

L'equipament disposa duna mostra permanent, gràfica i documental sobre com van viure els veïns aquest període que va trasbalsar la història i va marcar generacions d'agramuntins.

Refugi antiaeri de l'església