Viu l'Art

Viu l'Art

Agramunt ha estat des de sempre una vila molt vinculada a l'art. Actualment compta amb dues fundacions privades d'art contemporani l'espai Guinovart i la casa de Poesia Visual "Lo Pardal".


Espai Guinovart.jpgL'Espai Guinovart
  és un centre d'art contemporani impulsat per l'artista Josep Guinovart amb la voluntat de crear un espai per a la creació i la promoció de l'art contemporani i, a la vegada, un espai amb la seva obra exposada permanentment. Una obra que gira entorn a Agramunt, al seu territori, al seu paisatge i a la seva gent, fet que li dóna una singularitat plàstica i conceptual excepcional i que parteix d'una ferma aposta per allò local amb voluntat d'esdevenir universal.

LopardalLa casa de poesia visual Lo Pardal. L´any 1991 Guillem Viladot compra un immoble a la plaça del Pare Gras d´Agramunt, per convertir-lo en Lo Pardal, Casa de la Poesia Visual, que aviat s´amplià amb dos edificis nous, on disposa, creativament, tots els seus poemes visuals, objectes poètics i volumetries amb l'expectativa d'esdevenir el primer espai dedicat a aquest gènere, a Catalunya i a Espanya, i una sublimació de les seves arrels agramuntines.

Parc de Riella (10).JPGPer completar la visita "viu l'art" us proposem fer un passeig pel Parc de Riella una àmplia zona verda al voltant del riu Sió dedicada a l'obre de Guillem Viladot. El parc rep el nom de Riella perquè és així com Guillem Viladot anomenava Agramunt en els seus escrits.

El parc dissenyat en forma d’infinit, acull una mostra representativa de l’obra poètica de Viladot, la qual comprèn deu composicions diferents, concretament sis textos originals de l’autor, reproduïts sobre diferents faristols, i quatre recreacions en forma d’escultures urbanes, dissenyades per Jaume Figuera, inspirades en dos poemes de Viladot. Es tracta de peces tridimensionals de gran volum, algunes de les quals formen un mateix poema. Aquest és el cas de les cinc peces escultòriques que interpreten formalment i conceptualment la composició titulada “Formes de vida”, el poema central del parc. 

D’altra banda, el Parc aplega una selecció d’espècies naturals autòctones (actualment formada per plantes, i més endavant també per animals, sobretot ocells) esmentades en l’obra del poeta de Riella, com són els lliris blaus, junt amb alguns dels elements més singulars del paisatge antròpic d’aquest territori, tradicionalment marcat per la sequera, com són els recursos hídrics i les construccions de pedra seca.

.