Les nostres rutes

Barroc a Agramunt

Descobreix la rica herència artística i cultural del barroc a Agramunt i els seus pobles amb aquesta ruta fascinant.

Espais a visitar a Agramunt: Pou de Gel - Cisterna del Convent - Casa de la Vila - Capella i retaule del Roser - Capella i retaule del Socors - Capella del Sió - Plaça de l’Amball (Casa Enraní)

Espais a visitar als pobles del municipi: Església de Sant Domenec de Puelles – Castell de Puelles - Església de Sant Llorenç de Mafet - Cal Benet del Segarrenc de Mafet - Església de Sant Jaume de Montclar – Castell de Montclar - Església de Sant Salvador d’Almenara - Església de Sant Pere de la Donzell - Ermita de Sant Roc de la Donzell – Castell de la Donzell.

Per accedir al Pou de Gel i la Cisterna del Convent, cal concertar-ho amb l’Oficina de Turisme. (973 391 089)

Per les capelles del Roser i del Socors a l’Església de Santa Maria d’Agramunt; els horaris de l’Església són: feiners i dissabtes de 9 a 12 i de 18:30 a 19:30 (hivern) o de 19:30 a 20:30 (estiu). Diumenges i festius (religiosos) de 8:30h a 13h.

Per accedir a les esglésies dels pobles del municipi cal contactar amb antelació amb la Parròquia d’Agramunt (973 390 239)

Per accedir al castell de Montclar cal demanar cita prèvia a info@castelldelleida.com

El patrimoni barroc d’Agramunt

Deixant enrere el període medieval i el renaixement, entrem al barroc, un període històric que avarca des de finals del segle XVI fins a principis del segle XIX amb un estil artístic i arquitectònic propi.

Durant aquesta etapa, la vila d’Agramunt i els pobles de la rodalia van viure moments de creixement i abundància econòmica, així com moments de dificultats i patiment, degut als diferents conflictes bèl·lics que es van anar succeint. També fou una època d’exaltació del catolicisme i la religiositat popular, amb la fundació de confraries, processons multitudinàries i la construcció d’edificis i mobiliari religiós.

Durant els segles XVI, XVII i XVIII, es viurà un boom constructiu a la vila i als pobles de la rodalia. Les antigues esglésies d’origen romànic seran enderrocades per construir nous temples barrocs mes grans i espaiosos, com es el cas dels pobles del municipi. Altres casos, com a Santa Maria d’Agramunt, seran modificades amb la incorporació de capelles laterals i retaules . Els antics castells medievals de Montclar, o Puelles, que havien perdut el seu ús original, es convertiran en grans cases senyorials, així com la petita burgesia dels pobles, construirà noves cases a l’estil de l’època (Cal Benet del Segarrenc o Cal Enraní). Es construiran també nous edificis i equipaments com el Pou de Gel, la Capella del Sió o la Casa de la Vila etc.

Tot i la destrucció causada pels bombardejos de la passada Guerra Civil, al municipi d’Agramunt tenim la sort de conservar una gran quantitat de patrimoni d’època barroca que s’inclou en aquesta ruta.

La ruta està pensada perquè cadascú la faci lliurement al seu ritme, tenint en compte els horaris d’obertura de cada indret i la necessitat de disposar d’un vehicle per al desplaçament entre les diferents poblacions.

    • capella_dels_socors-7044.jpg
    • cisterna_del_convent-.jpg

Fotografies: Carles Fortuny