Ruta dels Espais de Memòria d’Agramunt
Descobreix els espais que van marcar la vida a Agramunt durant la Guerra Civil Espanyola amb la Ruta dels Espais de Memòria. Un recorregut emotiu que et permetrà conèixer com la vila va viure sota els bombardejos i la rereguarda republicana.
Punts a visitar a Agramunt: Refugi del camp d’aviació dels Salats - Refugi del Pou del Gel - Refugi
antiaeri de l’ església de Sta. Maria - Era de Cal Petitó
Punts a visitar als pobles del municipi:
Balma de Puelles (refugi natural de la població) - Església de Sant Salvador de Rocabertí (campana d’obús)
Per accedir al Pou de Gel i al refugi antiaeri cal concertar una visita a l’Oficina de Turisme
(973 391 089)
L’abril de 1938 l’exèrcit franquista entrava a Catalunya, i n’ocupava la franja més occidental, des de la Vall d’Aran fins al Delta de l’Ebre. Es fixaven dues grans zones: la zona occidental ocupada pels franquistes, i la zona oriental, sota el control de la Generalitat i l’exèrcit republicà.
En aquest context es configuren el Front de l’Ebre, el Front del Segre i el Front del Pallars. En el marc del Front del Segre Agramunt serà una de les viles de la rereguarda republicana. Situada a uns 20km del Cap de Pont de Balaguer, donarà cobertura logística, militar, d’aliments o sanitària.
El primer bombardeig que va patir Agramunt va ser el 5 d’abril de 1938, i el darrer el 12 de gener de 1939, el mateix dia que les tropes franquistes entraven a la vila. Durant aquests deu mesos la vila va patir nombrosos bombardejos, per part dels exèrcits franquista, feixista italià, i nazi alemany.
Per protegir-se dels bombardejos es van construir una xarxa de refugis antiaeris, ja fossin públics o privats, per als veïns o per als soldats, al centre de la vila o en zones perifèriques, construint edificacions exnovo o aprofitant estructures ja existents.
La ruta dels espais de memòria d’Agramunt inclou com a principal element el refugi antiaeri de l’església de Santa Maria. Al nord de la vila també s’han localitzat diferents refugis a l’antic camp d’aviació dels Salats, dels quals 2 s’han recuperat i són d’accés lliure. I també l’antic pou de gel va ser adaptat com a refugi. D’altres elements són l’era de Cal Petitó, on estava situada la seu de la DECA (Defensa Especial Contra Aeronaus), i alguns refugis situats en cases privades o sense accés actualment, com són els cellers de la Plaça de l’Amball, el refugi de l’antic castell o el refugi de la Unitat de Transmissions.
A l’entorn d’Agramunt hi ha d’altres vestigis, com són les trinxeres del Pilar d’Almenara, els búnquers i trinxeres de Preixens, les trinxeres dels boscos de Rocabertí, un refugi a Mafet, la balma de Puelles, les dutxes i trinxeres de Coscó, o el punt de la Masia Timó prop del bosc del Siscar. D’altres punts del Baix Sió són les trinxeres de la Font Amarga de Montgai, les trinxeres del Morinyol i del Tossal de les Forques de la Sentiu de Sió, o les trinxeres del Merengue de Camarasa.
A les visites guiades que ofereix l’Oficina de Turisme els caps de setmana s’hi inclouen dos dels elements patrimonials d’aquesta ruta: el refugi antiaeri de l’Església de Santa Maria i el pou de gel.