Les nostres rutes

Ruta pels castells d’Agramunt

Viatja en el temps i submergeix-te en la història medieval d'Agramunt amb aquesta fascinant ruta pels castells del municipi. Recorre els vestigis de cinc fortaleses que van ser guardians de la vall del Sió i descobreix les llegendes i secrets que amaguen els seus murs.

Punts a visitar a Agramunt: Plaça de la muralla – Turó del castell

Punts a visitar als pobles del municipi: Castell de Montclar – Castell de la Donzell – Castell de Puelles - Pilar d’Almenara

Per accedir al castell de Montclar cal demanar cita prèvia a info@castelldelleida.com

 

Ruta pels castells d’Agramunt

Els diferents pobles que conformen el municipi d’Agramunt, tenen el seu origen al voltant dels castells termenats situats a la seva part més alta. Tots aquests castells tenen un origen medieval.

Del segle XI, tenim els castells d’Agramunt, d’Almenara i el de Puelles. Del segle XII els castells de Mafet i de Montclar. Tots aquests castells eren dirigits per castlans; que eren els guardians del castell. El més gran i important era el castell d’Agramunt, en tant que fou fins el 1314 la capital del comtat d’Urgell. No ens hem d’imaginar tampoc grans castells amb muralles etc, podien ser tant sols cases fortificades amb una torre afegida.

thumbnail_IMG_6824.jpgLa majoria d’aquests castells perden la seva importància i el seu ús original. A partir del segle XVI i en endavant, tindran 2 destins. O bé seran enderrocats i aprofitats com a pedrera. O per altra banda es reformaran/reconstruiran amb estil barroc i seran grans cases senyorials de gent noble i/o amb alt poder adquisitiu.

Aquesta ruta engloba tots els castells del municipi dels quals es conserven restes. Dels castells de Mafet i Agramunt, no n’hi ha cap resta arquitectònica, si bé en el cas d’Agramunt, les pedres del castell es poden observar a la Capella del Socors de l’església parroquial, ja que

s’aprofitaren per a la seva construcció, així com la talla de la Mare de Déu del Castell, que presidia la capella del castell d’Agramunt i que actualment es troba exposada a l’interior de l’església de Santa Maria.