AGRAMUNT OBRE LES PORTES D'UNA MULTITUDINÀRIA 35a FIRA DEL TORRÓ I LA XOCOLATA A LA PEDRA
Divendres es va estrenar l’Acadèmia del Torró, una activitat formativa amb una seixantena d’estudiants d’hostaleria
DISSABTE 12 OCTUBRE 2024
La 35a edició de la Fira del Torró i la Xocolata a la Pedra d’Agramunt ja està en marxa. Fins diumenge al vespre, els visitants podran descobrir, tastar i comprar una àmplia oferta de torrons, productes agroalimentaris i també d’artesania. També poden descobrir com es fa la cuita tradicional del torró d’Agramunt i gaudir d’un extens programada d’activitats per a totes les edats.
Divendres al matí va començar l’activitat amb una de les novetats destacades d’aquest any i que, després de l’èxit, tindrà continuïtat en properes edicions. Un seixantena d’alumnes d’escoles d’hostaleria van participar en l’Acadèmia del Torró, una matinal formativa. Reconeguts pastissers van ser els encarregats d’oferir les formacions a estudiants procedents d’escoles d'hostaleria de Lleida i Agramunt. La formació va anar a càrrec de Zoe Valero (Torrons Fèlix), David Gil (I+Desserts) i Josep Maria Ribé, Chef director de la Chocolate Academy BCN i Millor mestre xocolater d’Espanya 2005.
Aquest dissabte al matí ha obert portes la fira que s’allargarà fins demà diumenge al vespre. Al llarg de tot el dia, els visitants han omplert el recinte firal i el centre d’Agramunt.
Òscar Ordeig i Molist, conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, ha estat l’encarregat d'inaugurar la 35a edició de la fira. Durant l’acte, que s’ha fet a la carpa de La Cuita, Tamara Lombardo, directora de la fira, ha destacat les novetats d’enguany, com l’Acadèmia del Torró ‘una acció amb continuïtat i amb vocació de professionalitzar la fira’, ha fet un repàs a les activitats d'aquesta edició i ha fet un agraïment ‘a tothom que fa possible la fira més dolça de Catalunya’. L’alcaldessa d’Agramunt, Sílvia Fernàndez, ha destacat que la fira ‘ha esdevingut un dels millors aparadors del dolç al nostre país’ i ha demanat ‘suport i acompanyament’ a la Conselleria de d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, ‘perquè no es perdi l’essència de la fira’. Un prec que, el conseller, ha recollit posant en valor la fira i la voluntat de continuar impulsant el sector agroalimentari català. Aquest mateix dissabte, a la tarda, la fira també ha rebut la visita de Josep Rull i Andreu, President del Parlament. S’ha fet una recepció a l’Ajuntament i, seguidament, també ha visitat la fira.
El recinte firal i els carrers d’Agramunt s’han omplert de visitants amb ganes de conèixer totes les propostes torronaires i les activitats han exhaurint les places disponibles. Per l’Aula del Gust hi han passat diversos professionals de la pastisseria. Avui ha sigut el torn d’Alfredo Machado que ha presentat el projecte Gelato Collection by Torrons Vicens; Zoe Valero de Torrons Fèlix i Borja López
han parlat del torró i les seves possibilitats a la cuina; Àngel Lluch de Torrons Àngel&Lluch i La Gastronòmica han parlat de torrons ecològics i vins dolços de la DO Empordà; i Diego Alías (Ca l'Amador, Josa de Cadí) de producte i territori en una sessió amb la col·laboració a Federació Catalana DOP – IGP.
El mateix espai ha acollit la primera edició del Campionat Nacional ‘Torró Creatiu Mestre Àngel Velasco’ impulsat per Torrons Vicens. Un reconegut jurat, mitjançant un tast a cegues, ha sigut l’encarregat determinar el guanyador. Ha estat Marcos Díaz, mestre pastisser de la Pastisseria Rossana (Calafell, Tarragona). El segon i tercer classificats han estat Eric Ortuño, mestre pastisser de L'Atelier (Barcelona) i Jordi Grau Lamarca, xef executiu de l'Hotel Hermitage Resort & Spa (Soldeu, Andorra).
A l’Aula del Tast s'han donat a conèixer, a través de presentacions i tastos guiats, els productes de proximitat més destacats exposats al Pavelló Agroalimentari. El dissabte hi ha hagut activitats amb Arnau París i Rais Esteve que han presentat les postres de Tramantinaire de Molí la Vansa; un tast d’embotits de muntanya i vins catalans, amb Maset i Embotits Casolans de Planoles; un de formatge i els seus companys, amb Formatges Monber i Mels Alemany; un maridatge de dolç i salat, amb Cal Senzill; i un tast amb productes fets amb garrofa, amb Menjamiques.
I a l’Espai Guinovart, amb l’Aula de la Xocolata i el Vi, ha acollit demostracions i tastos acompanyats dels vins de la DO Costers del Segre, guiats pel sommelier Jordi Martínez, i xocolates d'Agramunt. Aquest dissabte hi ha hagut tasts de dolços i torrons de xocolata d’autor amb Torrons Fèlix i vins premiats; Xocolates tradició by Albert Adrià amb vins km0; xocolates i vins premiats amb Torrons Roig; i un tast a cegues del restaurant El Truc amb vins d'altitud.