Actualitat

Èxit d'assistència a la Fira del Torró i la Xocolata a la Pedra d'Agramunt

Els visitants han pogut descobrir i tastar les novetats dels diferents torronaires

Acte en record d'Àngel Velasco Pérez
Acte en record d'Àngel Velasco Pérez

DIUMENGE 09 OCTUBRE 2022

La Fira del Torró i la Xocolata a la Pedra d’Agramunt tanca la seva 33a edició amb èxit de visitants i de vendes. Al llarg de tot el cap de setmana milers de persones han omplert tots espais de la fira, des del recinte firal al centre històric i també tots els espais d’activitats que han comptat amb sessions de cuina en directe i tasts a càrrec de reconeguts professionals de la cuina dolça i productors artesans.
Tamara Lombardo, directora de la Fira, ha destacat que "aquesta edició ha sigut un nou èxit de visitants i que tant l'organització com els torronaires valoren aquesta edició molt positivament". Al llarg de tot el cap de setmana "hi ha hagut molt moviment tant al recinte firal com al centre d'Agramunt". Els torronaires "també es mostren molt satisfets del volum de vendes que hi ha hagut al llarg de tot el cap de setmana" i això "fa preveure una molt bona campanya de venda de torrons". Pel que fa als espais d'activitats, "gairebé totes les sessions han penjat el cartell d'entrades exhaurides, el que demostra l'alt interès que generen les activitats programades".


Lombardo també valora molt positivament el nou espai d'activitats que s'ha estrenat enguany, l'Aula de la Xocolata i el Vi ubicada a l'Espai Guinovart i que ha acollit tasts i activitats infantils amb la DO Costers del Segre. L'àrea de descans, la zona de jocs de fusta i el nou espai amb més Foodgonetes, novetats d'aquest any, "també han tingut una molt acollida entre els visitants i treballarem per donar-hi continuïtat i potenciar encara més el centre històric".


L’Aula del Gust, l’Aula del Tast i l’Aula de la Xocolata i el Vi, s’han omplert amb sessions de cuina en directe, presentacions de novetats dels torronaires d’Agramunt, tasts guiats de productes artesans de proximitat presents a la fira i tasts que han combinat xocolates d’Agramunt amb vins de la DO Costers del Segre.


A l’Aula del Gust s’han exhaurit novament les entrades per seguir en viu la “cuina d’aprofitament” del xef Artur Martínez, una estrella Michelin pel restaurant Aürt; on la seva pastissera, Eva Feliu, ha compartit idees i combinacions de productes tradicionalment de rebuig com la pell de la síndria, el pinyol de nespra, o el pa que es fa i no es menja el mateix dia.


Xocolates Jolonch ha presentat la seva nova gamma de rajoles en col·laboració amb l’expert en Salut, Xevi Verdaguer, i el campió del món de Pastisseria, Jordi Bordas. La pastissera del seu equip, Mariona Fidalgo ha defensat el consum de les xocolates Di&Vi perquè, consumides amb moderació, “també fan bé el cos”.


La jornada d’avui ha inclòs novament una sessió de maridatge, aquest cop amb Torrons Roig i el sommelier Jordi Martínez, qui en representació de la DO Costers del Segre ha descobert als assistents fins a cinc referències d’èxit que s'elaboren a les Terres de Lleida.

Per la seva part, el veterà mestre pastisser, Joan Baixas ha exposat les virtuts del mètode ‘Bean to Bar’ -o de la fava a la rajola de cacau-, amb el que fa les seves pròpies xocolates. Una decisió fonamentada en el respecte i el compromís amb els productors de cacau, amb qui estableix un vincle que se sustenta per valors com la sostenibilitat. Per l’ocasió, Baixas ha comptat amb la col·laboració de dos xocolaters de Lleida, com són Ivan Pascual, d’Origen, i Xavier Llairo, de Pangea.


A l’Aula del Tast, hi ha hagut tastos guiats de caves i torrons d’Agramunt amb el Celler Maset; vins de pagès i formatges artesans amb Celler Matallonga i Formatges Camps; un tast de licors d’Elixirs de Ponents i Torrons Fèlix; i un tast de cerveses artesanes de la Vella Caravana. I, finalment, a l’Aula de la Xocolata i el Vi, hi ha hagut un tast de vins i xocolates amb el Celler Mas Blanch i Jové i Virginias; un tast de productes de xocolata del Forn Camats amb el Celler Matallonga i un taller pels més petits on han descobert l’origen de la xocolata.


Aquesta tarda també s’ha celebrat, en una Aula del Gust plena de gom a gom, un acte de record al menestral torronaire Àngel Velasco Pérez, mort el passat mes de setembre i del que l’Alcaldessa d’Agramunt, Sílvia Fernàndez, n’ha destacat la gran aportació que va fer al món torronaire i a tots els agramuntins. Seguidament, s'ha nomenat el seu fill, Àngel Velasco Herrero, menestral hereu. La fira s’ha tancat amb la proclamació del XXI Torronaire d’Honor, enguany ha estat nomenat Jordi Martí Gasull.


La fira ha tancat les seves portes a les 9 del vespre però durant tot el mes d’octubre hi ha en marxa la 7a edició de la Ruta Gastronòmica que de nou permet redescobrir el torró i la xocolata en plats tant dolços com salats que preparen 12 restaurants de la demarcació de Lleida.