LA 35a FIRA DEL TORRÓ I LA XOCOLATA A LA PEDRA OMPLE AGRAMUNT
El recinte firal i el centre d’Agramunt s’han omplert de visitants durant tot el cap de setmana
DILLUNS 14 OCTUBRE 2024
Els torrons i la xocolata a la pedra han tornat a captivar desenes de milers de visitants que, al llarg de tot el cap de setmana, han omplert Agramunt. La 35a Fira del Torró i la Xocolata a la Pedra ha congregat amants i apassionats del dolç durat tot el cap de setmana que han gaudit de la fira i d’un intens programa d'activitats que han protagonitzat reconeguts professionals de la cuina dolça i productors artesans.
Aquesta 35a edició la fira ha tingut diverses novetats que han estat tot un èxit. Tamara Lombardo, directora de la fira, s’ha mostrat molt satisfeta un any més ‘del gran poder de convocatòria que té la fira pel que fa a volum de visitants’. També ha remarcat l'èxit i la ‘voluntat de continuïtat i consolidació’ de l’Acadèmia del Torró. Una matinal formativa per a estudiants d'hostaleria que es va fer divendres al matí. Una altra de les novetats d’enguany que també ha tingut molt èxit i ha exhaurit totes les places disponibles, han estat els tallers infantils a l’Espai Cuines, amb activitats renovades amb tallers gastronòmics pedagògics amb productes de l’horta del territori i elaboració de productes dolços i salats. ‘Han estat un encert i volem continuar en aquesta línia’, ha assegurat.
Aquest diumenge, la fira ha rebut la vista del conseller d'Empresa i Treball, Miquel Sàmper. Després de la rebuda a l’Ajuntament, ha visitat la fira i ha participat en la cuita del torró d’Agramunt. Sàmper ha anunciat que Agramunt estrenarà dues noves rutes turístiques al voltant del torró i la xocolata en el marc de les accions de Catalunya com a Regió Mundial de la Gastronomia 2025.
Pel que fa a les activitats d’aquest diumenge, l’Aula del Gust, l’Aula del Tast i l’Aula de la Xocolata i el Vi, s’han omplert aquest diumenge de nou amb sessions de cuina en directe amb reconeguts professionals, presentacions de les novetats dels torronaires d’Agramunt, tasts guiats de productes artesans de proximitat presents a la fira i tasts que han combinat xocolates d’Agramunt amb vins de la DO Costers del Segre.
Per l’Aula del Gust, hi han passat David Gil (I+Desserts) que ha parlat de la Xocolata Jolonch al torró; Jordi Farrés i Àngel Jubete de Virginias han presentat la millor Pasta de Te d’Espanya 2024; Saray Ruiz, pastissera i directora de l’Escola de Pastisseria del Gremi de Barcelona, ha descobert els usos i la importància dels fruits secs en els torrons; Lluís Costa i Albert Roca del Colectivo21Brix han ofert una sessió d’alta pastisseria a quatre mans i Alexis Garcia (100% Hojaldre) reconegut com a Millor Mestre Artesà d'Espanya 2024 ha presentat un torró de campionat. A l’Aula del Tast ha estat el torn d’una sessió al voltant del gluten amb El davantal net de gluten; coques i vins amb Celler Matallonga i Forn Llaràs; La pedra seca feta torró, amb degustació d'essències de marge amb l’Associació Leader de Ponent; un maridatge de torrons d’autor i vins, amb Torrons Fèlix i Celler Montsec; i un altre maridatge de cerveses i formatges artesans, amb La Vella Caravana i el Sinyó de Miravet.
I a l’Aula de la Xocolata i el Vi, hi ha hagut tasts de trufes de colors i vins, amb Grau Marino i Costers del Sió; cacau i xocolata amb Ivan Pascual de Bean to bar Lleida i vins de petits productors de la DO Costers del Segre; pura xocolata by Mirela i vins de Celler Matallonga; xocolates a la pedra amb vins premiats de la DO Costers del Segre i Xocolata Jolonch; i xocolates amb vins monovarietals, amb DO Costers del Segre i Virginias.
No hi ha faltat la cuita, la Cursa del Torró o Les Foodgonetes amb propostes gastronòmiques i musicals, entre altres activitats. La fira acaba aquest vespre amb la proclamació del Torronaire d’Honor, enguany, Ramon Puig Vicens. Serà un reconeixement a una marca i també a aquesta família de tradició torronaire d'Agramunt que, tot i que no ha tingut continuïtat generacional, continua molt present i vinculada a Agramunt.